När envisheten bedrar visheten


Det här är nog bland den dummaste förklaring till en idéstöld jag läst. We Are Groups byråledare Enzo Bussoli förklarar att

Vi tog inte idén från Badlord, utan från en betydligt större konstnär, fotografen Helmut Newtons arbete från 1960-talet

Eh… det hela handlar om att Lindex ganska solklart snott en reklamidé från torrpitchande byrån Badlord. Trots att båda skrivit på sekretessavtal – det närmaste ett upphovsrättsskydd man kan skapa för en idé.

Enzo B:s förklaring är bara korkad – och rolig eftersom han därmed erkänner att det inte är deras egen idé; även om de nu då snott det från en amerikansk fotograf. Byråledaren sätter också Lindex marknadschef Johan Hallin på pottan när denne förklarar tidigare i artikeln att

Vi har inte stulit någons idé. Vi har bara använt vår egen byrås idé, som är helt olik den från Badlord.

Yeah right.

Som Carin Fredlund uttrycker det i sin kommentar:

Endast en blind höna kan tycka att en flyttad logotyp, en struken rubrik och en något större modell på modellens trosor skulle innebära en helt ny idé.

Badlords idé är för övrigt mer kreativ med en interaktiv tanke om att riva av den påklädda modellen (pun maybe intended).

Cred till Reklamförbundet som stöder Badlord i det här.

För visst: alla stjäl idéer. Men man bör göra det på ett snyggare sätt, göra idén till sin egen genom att adaptera saker. Det här är en solklar badlander.

(Källa: Dagens Industri 12 mars 2008)

Update: Ungefär samma saker kan man läsa om här och här. Lindex marknadschef lyckas att trassla in sig ännu mer när han förklarar att han känner sig påhoppad.

One thought on “När envisheten bedrar visheten

  1. Rille

    Heh… well, reklamvärlden verkar onekligen liten och känslig. Som oinsatt konsument ser jag visserligen likheten mellan bilderna, men båda bildparen är också extremt lika mycket annan klädesreklam. En snygg modell som posar med plagg… hur mycket kan man variera det egentligen utan att det till slut upprepas?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *