Guldägget anno 2006

Så har årets svenska reklamhändelse – åtminstone om man frågar Reklamförbundet – gått av stapeln. Gyllene ägg har delats ut och årets vinnare känns både förväntade men sällan speciellt spännande (listan från Resumé):

ALTERNATIV MEDIA
Guldägg: SJ – Klippta åkrar/King
Silverägg: Ikea Svenska Försäljning AB – Stor skillnad/F&B och Röhsska museet – Grönt är skönt “Blommor”/Happy F&B
Diplom: Alkoholkommittén – Festmetoden/TBWA Stockholm, Apoteket – Världsrekordförsöket/TBWA Stockholm, Folkoperan – Romeo & Julia/Lowe Brindfors, Glocalnet – Lågt på Slussen/Garbergs, GM Norden, Saab Sverige – Frisläppt/Lowe Brindfors, Pause Ljud & Bild – Ovanligt kraftfull butik/Åkestam Holst, Se & Hör – Klisterdakal/John Doe Worldwide

Det var väl relativt självklart att Kings inköpta åkrar skulle vinna – det hela är konceptuellt helt rätt, även om det knappast är något nytt.

BUSINESS TO BUSINESS
Guldägg: Glitter – Strategiimplementering i Glitterkoncernen/Goss
Silverägg: Jozo Salt – Saltaren/Jerlov, Mods Graphic Studio – Förskönade projektledare/Åkestam.Holst, Toyota Sweden AB – Toyota in business /SWE Reklambyrå
Diplom: Abba Seafood- Nykläckt från Kalles/Trigger, Posten – Låt Posten göra jobbet/Åkestam Holst, Sydsvenskan – Sydsvenskan hjälper folk flytta/The Fan Club, Teliasonera – Telia B2B-filmer/Storåkers McCann,

Kul för Goss men frågan är om en implementering av varumärkesstrategi egentligen har något att göra i B2B-reklamklassen? Jerlovs Saltaren var en rolig ingång även om det kan bero på min förra karriär. Och jag tycker att kampanjen för Kalles kaviars nya med ägg har varit extremt intelligent och oerhört väl hållen till det inarbetade manéret utan att tappa i kreativitet.

DESIGN
Guldägg: Statens maritima museer – Estonia/Gabor Palotai Design
Silverägg: Kent/Sony BMG – Du och jag döden/New, Södra Cell – Pappersmissbruk/Garbergs, Whyred – Jockum/Storåkers McCann
Diplom: ALP Gallery – Panorama/Storåkers McCann, Hot Rod – Hot Rod/Stockholm Design Lab/Jan Walaker, Klippan – The Color Issue/Happy F&B, MTV Networks – MTV Sunday Service/Dallas sthlm, Riksutställningar – Unizone/Lo studio, Robyn, Konichiwa Records – Robyn/New, Systembolaget – Systembolaget identitet/Happy F&B, The Cardigans/Universal Music – Super Extra Gravity/New

Palotais affischer för Estoniautställningen är mycket bra. Och återigen känns det som vissa av nomineringar och diplomvinnare skulle passat bättre i andra sammanhang: MTVs Sunday Service är en extremt välgjort integrerad marknadsföring…

DIREKTREKLAM
Guldägg: Consign IT – Platsannons/Goss
Silverägg: Café Opera – Rött eller grönt/Lowe Brindfors, Socialdepartementet – Flicka brevkampanj/F&B
Diplom: Campus Varberg – Brevet som kom fel/Treativ Reklambyrå, Göteborgs-Posten – GP vds Metro/F&B, Mods Graphic Studio – Mods DR/Åkestam Holst, SCA Hygiene Products – Hej Mens!/Draft Sweden, Södra Cell – Pappersmissbruk/Garbergs

För mig personligen som precis lyckats bra med en DR-kampanj som handlar om att söka folk känns det ju trevligt att en så pass smal kampanj kan få guldägg – samtidigt känns det lite som att jämföra äpplen och päron. Kul för Goss (igen).

IDEELLA ORGANISATIONER
Guldägg: Friends – Sms- & Nätmobbning/Lowe Brindfors/Stink
Silverägg: Svenska sjöräddningssällskapet, SSRS – Rörmokare/F&B, Stroke-riksförbundet – Teckningen/Saatchi & Saatchi, Göteborgs Räddningsmission – AMF-ripoff: Hälsa på sig själv i framtiden./Goss/Relax Film
Diplom: Friends – Pilar/Lowe Brindfors, A Non Smoking Generation – Non snusing generation/King, Situation Stockholm – Dörrmattor/Lowe Brindfors, Stockholms Stadsmission – 3356/Shout

En självklar vinnare. Reklamfilmen är så solklar och direkt. Däremot gillar jag inte att Goss får silverägg för en rip-off, hur mycket den än är solklart “lånad”. Vore jag varumärkesansvarig för AMF skulle jag bli rätt förbannad.

INTEGRERAD REKLAM
Guldägg: Socialdepartementet Flicka – Brevkampanj/F&B /Itiden
Silverägg: Alkoholkommittén – Festmetoden/TBWA Stockholm/Efti/Farfar, Folkoperan – Romeo & Julia/Lowe Brindfors/Morgan Kane
Diplom: Apoteket AB – Världsrekordförsöket i längdkyssning (Nej, kära Resumé – inte “längdkryssning”!) / TBWA/Jesper Kouthoofd Inc./Kramgo, Pause Ljud&Bild – Ovanligt tunna/ Åkestam.Holst, Systembolaget – Dear Mr Barroso/F&B/B-Reel/EFTI

Det är ingen hemlighet att jag tycker Flicka-kampanjen är det värsta dravel som gjorts på länge. Att det vann är väl ingen större överraskning. Jag tycker i såna fall att TBWAs kampanj för tandhygien var mer vågad – fr a när det hela blev katastrof på grund av influensa: snacka om real life-advertising.

INTERNET
Guldägg: Ikea Svenska Försäljning AB – Drömkök åt alla/F&B
Silverägg: V&S Absolut Spirits – Absolut Metropolis/Great Works/TBWA Paris, Sveriges Radio – Webbradio åt alla!/F&B
Diplom: Gizmondo-Gizmondo Colors/Perfect Fools, Saab Automobile – Animal Vision/Lowe Brindfors/Lowe Tesch, Socialdepartementet – Retuschkampanj/Forsman&Bodenfors, TeliaSonera AB – Allt i mobilen/Daddy AB, Volkswagen Sverige – Den eviga väntan/Daddy AB

North Kingdom lyser med sin frånvaro. IKEA var den självklara vinnaren. F&B har stärkt sig mest inom online-marknadsföringen, antagligen genom att lärt sig mycket av alla sina Volvokampanjer.

RADIOREKLAM
Guldägg: Apoteket AB – Lindringslinjen/TBWA Stockholm/Delorean
Silverägg: Hitta.se – Polska gubbarna/Storåkers McCann/Leonard Eek Filmproduktion, Glocalnet – Inte lika lågt som Glocalnet/Garbergs/Forsberg & Co, Toyota Sweden AB – I huvudet på Toyota/SWE Reklambyrå/Flickorna Larsson,
Woody/Interpares – Woody Radio/Bates Red Cell/Delorean
Diplom: Alkoholkommittén – Bjuda hemma/TBWA Stockholm/Uje Brandelius, Länsförsäkringar – Länsförsäkringar bank/WJOS/Felix Herngren/Radiopalatsen, Stockholms stad, Miljöavgiftskansliet – Stockholmsförsöket/Z:CO/Delorean,
Vägverket – Använd bilbälte/GOSS/TMP

Hur ofta hör man radioreklam? Jag bor för fan i stenåldern när det kommer till radioreklam…

REKLAMFILM
Guldägg: Poolia – Vd:n Garbergs/Bacon
Silverägg: Aftonbladet – Koll på allsvenskan – Gräset/King/Flodellfilm, Ica – Butiken/King/Social Club, Returpack – Pantamera/SWE Reklambyrå/Efti, Telia Sonera – Telia Film Vinter/Storåkers McCann/Esteban
Diplom: Abba Seafood – Rally/F&B/ Social Club, Apoteket AB -Tand/TBWA Stockholm/Jesper Kouthoofd Inc., OLW – Potatisflocken/DDB Stockholm /Spader Knekt, Puma – VSpeed/Åkestam.Holst/Flodell Film, SCA Hygiene Products/Libero – Marathon/F&B/Anders Skog Films, Specsavers Blic – Revolution/F&B/Acne, Svenska Spel/Oddset – Internationell Fotboll/WatersWidgren/Camp David, Tele2Comviq -Hip hop/Forsman & Bodenfors/Camp David, Woody/Interpares AB – Woody Film/Bates Red Cell/Mister Krister

Det här är nog den underligaste vinnaren. Så många bra filmer som bara får diplom medan ägget mest känns som “för tidigare gott arbete”. Visst – konceptet i samband med Poolia-kampanjen är kul men både OLW och fr a Puma-filmen känns mycket fräschare.

TIDNINGSANNONSERING
Guldägg: Systembolaget – Dear Mr B/F&B
Silverägg: Coop Konsum – Du har bara en kropp/Lowe Brindfors, Folkoperan – Romeo & Julia/Lowe Brindfors, Nordiska Kompaniet – NK presenterar vårens flora/Lowe Brindfors, Pause Ljud & Bild – Ovanligt tunna tv-apparater/Åkestam Holst
Diplom: East Street Piercing – Strålen /Saatchi & Saatchi, Tiger of Sweden – Spring Collection 2005/Lowe People, IKEA – Sängtest/F&B, Arla Foods – Kalcium/F&B, Café Opera – Nyårsannons/Lowe Brindfors, GM Norden, Saab Sverige – Vägtullar/Lowe Brindfors, DN -Politikerkampanj/Garbergs

Guldägget ska gå till kreativ reklam. Jag älskar copyn i F&Bs Systemetreklam rent generellt men jag fattar inte varför inte Dear Mr B går i Integrerad reklam-kategorin istället. Hela bygget handlade ju om både print, webb och viralitet. Min vinnare är Ovanligt Tunna TV-apparater med Pause – den är kreativ, använder mediet fullt ut och är smart.

UTOMHUS
Guldägg: Apoteket AB – Bli kvitt beroendet/TBWA Stockholm
Silverägg: Nordiska Kompaniet – NK presenterar vårens flora/Lowe Brindfors, Socialdepartementet/Flicka – Brevkampanjen/F&B, Posten – Låt posten berätta/Åkestam Holst, Folkoperan – Romeo & Julia/Lowe Brindfors, Volvo Personbilar – Flexifuel/F&B
Diplom: GM Norden, Saab Sverige – Vägtullar/Lowe Brindfors, Bok & Bibliotek i Norden AB – Hundöra/Valentin & Byhr, 3M Post It – Super Sticky/Stenström Red Cell, Aftonbladet – Tipspromenad/King, Coop Konsum – Du har bara en kropp/Lowe Brindfors, Arla Foods – Kalcium/F&B, Milko – Milko, Båten/Åkestam.Holst,

Men sluta. Monumentaliteten (snyggt ord) i Coops och Brindfors Du har bara en kropp-kampanj var bäst utomhus. Apotekets kampanj var trist – så trist att den glöms bort. Förutom hos Guldäggsjuryn. Och varför Flicka-kampanjen vinner ett antal silverägg i olika kategorier övergår mitt förstånd.

Mediepriset gick till Mindshare för lanseringen av Poker Stars.

Alla nomineringar kan du hitta här: Nomineringsbilaga

Så lite skvaller och annat runt Guldägget:

Juryn för det mest prestigefyllda guldägget, reklamfilm, var till 100 procent överens om att Telia och Storåkers bidrag var det bästa. Huvudjuryn ändrade reklamfilmsjuryns rangordning och delade i stället ut priset till Garbergs och Poolia. Ingen fattar nånting. (Dagens Media)

Både jury och huvudjury verkar ha haft huvudet under armen.

I Maria Lindholms kommentar till priserna diskuteras samma saker men slutsatsen är ändå att

Resultatet av Guldägget visar att svenska byråer och upp-dragsgivare fortfarande är bland de främsta i världen när det gäller reklam. Kvaliteten var jämn och hög på alla bidrag.

Årets Guldägg är Anna Serners sista.

Kommer du att sakna Guldägget när du slutar som vd för Reklamförbundet?– Ja, det kommer jag verkligen att göra. Det är en stor företeelse och det är spännande att få vara med. Hoppas att jag kommer att få komma som gäst ett par år till. Men det kommer bli skönt att slippa alla goda råd som jag alltid får i efterhand.

(Dagens Media)

Socialstyrelsen är nöjda med Guldäggen för Flicka-kampanjen (Guldägg i klassen integrerad reklam och Guldskriftpriset för texterna i annonskampanjen – till Jacob Nelson och Anna Qvennerstedt.). Så nöjda att de slänger in ett eget pressmeddelande: Newsdesk

Självklart har Henrik von Sydow gått igång på att det var ett antal statliga företag/organisationer som vann guldägg – det intressanta är att moderaterna därmed menar att om de kommer till makten så kommer statliga verk, företag och opinionsinstitut inte få göra reklam – det var den liberala touchen… (Dagens Media)

Arlas randiga mjölkpaket fick en plakett på guldäggsgalan.

”Paketet på bordet var en långsamt verkande bomb, i dag, femton år senare, har den sprängt sig in som en el av vårt kulturarv. Idén lever vidare. På bensinstationer, på köksbord, på caféer, som rekvisita i varje film och tv-serie. Själva symbolen för svenskt vardagsliv.”

(Newsdesk)

För ytterligare jämförelser från föregående år läs tidigare Guldäggspostningar: 2005, 2004.

5 thoughts on “Guldägget anno 2006

 1. Pingback: DEEP|EDITION » Blog Archive » Äntligen publicerat

 2. Philip

  Intressant skrivet, speciellt inflikningen om radioreklam. Hur ofta orkar man sitta och lyssna på reklamkanaler egentligen?

 3. lord Fredruk

  Håller med dig på nästan samtliga punkter. Men inte i filmkategorin av en enkel anledning. Garbergs har satt fingret på ett både allvarligt och vardagligt problem. Många företag drivs av kompletta idioter med devisen “hur svårt kan det vara?”.
  Så Pooliafilmen är inte ett dugg rolig. Den är skrämmande och ytterst tänkvärd.

 4. dabitch

  Snyggt inlägg. Gillade Polia filmen. Jag måste ha missat Puma filmen du nämner.

  *nudge* Stavmiss, Maria Lindholm heter så och inget annat. ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *