Bic gör bort sig rejält

Företaget Bic, som producerar “Tipp-Ex”, har fått för sig att verkligen försöka att sudda lite i historien. Bakgrunden är att några, uppenbart lite väl publicitetshungriga, juniora kreatörer på TBWA Chile skickade in ett gäng synnerligen provokativa annonser till Adland. Det visade sig vara spec:ar som inte skulle komma utanför byrån. Tough luck liksom. Sånt händer. Men TBWA kunde inte låta bli att leka despoter och helt klart tror att censur bygger ett varumärke: de valde att begära att spec:annonserna skulle tas bort, och nöjde sig inte med att dabitch pixlade bort logotypen. Man begärde också att inte bara varumärkets namn skulle tas bort utan också namnet på reklambyrån. Och efter diskussion med huvudkontoret i New York bestämdes också att alla kommentarer skulle tas bort eftersom Bics varumärke nämndes i dem. Trots att dabitch på Adland försökte förklara att det skulle innebära att spec:annonserna skulle komma att synas överallt på nätet. Det tog inte. Uppenbarligen ansåg sig CD:n på byrån veta bäst – inte en hoper andra reklamare som samlas på Adland.

Läs hela den sorgliga historien på AdLand.

Bilderna finns på en massa ställen:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Självklart också i Googles cache och på bic adland – Google News.

En massa bloggar kommer garanterat att skriva om det: Consumerist har redan skrivit.

Bic och TBWA gör tre fel:
a) de förstår inte att deras oerhört hårda linje slår tillbaka. Internet har ritat om spelplanen fullständigt när det gäller mycket – också hur man ska hantera såna här “kriser”.
b) deras begäran om att sudda bort såväl byrånamn som varumärkesnamn även i kommentarer innebär att de begär att sajtägaren ska bryta mot rätten till yttrandefrihet som den definieras i såväl FN-stadga som de flesta demokratiska länders lagar.
c) de flesta av läsarna på Adland var rätt överens om att annonserna var dåliga. Men i och med Bic och TBWA:s handlande mot sajten har deras varumärkes värde sjunkit som en sten.

Ps. Trackbacka postningen om ni skriver om det så kan jag hålla koll på hur det hela rör sig inom den svenska blogosfären. Ds.

Related Posts

One thought on “Bic gör bort sig rejält

  1. Pingback: 80-talisten :: Lite stuff.. :: March :: 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *