Tuffa tag mot kopior

Ett tyskt par togs av polis när de köpte en falsk Pradaväska för 300 kronor på sin semester i Venedig. Paret får nu böta drygt 30 000 kronor enligt den italienska hårda linjen mot design- och varumärkesförfalskningar.

En filipinsk kvinna, som bott i Italien flera år, fick böta $4100 för att ha köpt ett par falska Prada-solglasögon. (Sveriges Radio Ekot resp. Agenda Inc.)

Mer fakta runt kopiornas ekonomiska påverkan finns hos Fashion.about.com

Lite udda att ge sig på slutkonsumenten. Samtidigt kanske det är grejen – man slår sönder själva grunden för att sälja falsarierna.

Även svenska tullen är på hugget.

En person i Värnamo kommer med största sannolikhet att bli stämd för varumärkesintrång efter att tullen hittat en container med kopior av dyra märkeskläder. Ralph Lauren och Polo är några av de märken som mannen valt att kopiera. Företaget själva menar att kläderna är äkta men andra sortering och på andra sätt ute på internationella spotmarknaden. (SvD)

Det tråkiga är att Sverige har relativt låga böter på varumärkesintrång – Värnamoföretaget stäms på 200 000 vilket knappast, om det handlar om stora mängder kläder som tas in, är något som gör ont relativt mot de inkomster som en organiserad kopieförsäljning kan ge.

Related Posts

4 thoughts on “Tuffa tag mot kopior

  1. Stefan

    …men gör inte detta att de rebelliskt olagliga förfalskningarna nästan blir lite “häftigare” än de mesigt laglydiga originalen?

    Skämt åsido kan man ju fråga sig om den som blivit lurad att köpa kopior inte bara skall straffas av modepolisen utan också av den riktiga polisen.

  2. Patrick

    Jag kan förstå om man är ute efter importörer och handlare som tjänar grova pengar på hanteringen, men att bötfälla enskilda människor för enstaka exemplar av en vara känns som lite felriktade resurser…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *