Platt prylhysteri med säkerhet och lagringsbehov

Tio trender på årets Cebit-mässa enligt Computersweden (i omvänd ordning):

Prylhysterin. Det går fort. Mp3-spelare, digitalkameror, mobiler mm.

Krig mellan standarder och ständigt nya standarder.

Återförsäljarna blir konsulter – “solutions providers”. Sämre marginaler innebär att företagen måste hitta nya metoder för att öka lönsamheten. Det är inte bara databranschen som känner av det, som jag skrivit om tidigare.

Spelen ställer krav på hårdvaran. Spelkonsollerna blir mer och mer specialiserade och hårdvaruleverantörerna utvecklar specifik hårdvara till konsollerna.

Det ökade lagringsbehovet är konstant. Just nu handlar det mycket om att utveckla lagringskapaciteten för flashminnen och hårddiskar i miniformat för mp3-spelare och mobiltelefoner.

Mobilen blir musikspelare. Också. Allt större minneskapacitet i mobilen innebär att vi snart också tittar på video i dem. Och när 3G-utbyggnaden är klar kommer TV-tittandet.

Data, tv och telefon via bredband. Stadsnäten utvecklas och ip blir framtidens kommunikationsmedel.

Konkurrensen på säkerhetsmarknaden förändras i och med att företag från öststaterna börjar att ta marknadsandelar. Ett konstant flöde av virus, spam, spim och spyware innebär ett flöde av nya produkter för att skydda data.

Skype blir stort. Nu kommer tillbehören och it- och telekomföretagen står lika handfallna som musikbranschen gjorde när mp3-boomen kom.

För lite mer än ett år sedan köpte min förra chef en plasmaskärm för 42000. Idag skulle samma skärm gå på runt 19000. När jag skrev om databranschen för Office Dalarna var kampen mellan TFT och CRT intressant men nu är den över. Allt är platt, allt är flytande kristall.

(Källa Computersweden via Dagens PS)

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *