Aftonbladet returnerar Lotteriinspektionens smällar

Den pågående diskussionen mellan fr a Aftonbladet och statens Lotteriinspektion har gått in i en ytterligare rond. Nu vill Lotterinspektionen förbjuda AB att publicera oddsinformation från utländska spelbolag. Samma bolag som inspektionen förbjudit annonser från i svensk media: Ladbrokes, Unibet och Expekt.

Anders Gedin, ansvarig utgivare för Aftonbladet, menar att det hela är ytterligare ett exempel på statens försök att strama åt tryckfriheten. Oddsinformationen ser Gedin som publicistiskt intressant och inte av kommersiella skäl.

“…lotteriinspektionen anser uppenbarligen att lotterilagen är viktigare är tryckfrihetsförordningen, som faktiskt är en grundlag.”

Gedin menar att det finns ett antal oroande tecken på hur myndigheterna stänger medierna ute från information: förbudet mot att få ut passbilder (argumentet handlade om att nynazister och enprocentarorganisationer använde passbilderna för att förfölja personer) och polisens vägran att lämna ut listorna över saknade i samband med tsunamikatastrofen (argumentet var skydd för de skyddades tillgångar). (Aftonbladet)

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *