EU-anpassning av TV-reklam

Det visar sig att den nya regeringen i varje fall inte helt glömt bort reklamen. Nu vill kulturministern se till att synkronisera de svenska reklamreglerna till de regler som finns i EU. Det innebär bland annat att TV-bolag som sänder från Sverige ska få gå under samma regler som kanaler som sänder från andra länder. Det innebär bland annat mer reklam i TV4 – EU:s andra länder har närmare en packningsgrad på närmare 15 % per dygn eller 12 minuter per timme mot Sveriges rejält mindre 10 % eller 10 minuter per timme som max. (Aftonbladet och Dagens Media)

Rättvisemässigt är det helt rätt. Men ett problem är möjligen att svenskar tidigare visar en reklamaversion än många andra länder, det innebär att en högre densitet i reklam-TV kan komma att slå tillbaka mot de kommersiella reklamfinansierade reklamkanalerna själva. Fr a har TV4 valt en position som en sorts kommersiell public service-kanal vilket gör att en ökning av reklampackningsgraden kan få följder både för vad kanalen väljer för innehåll. Det i sin tur skapar incitament för såväl PVR-utveckling som att välja att se online-TV där reklamen är inte är lika intrusiv.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *