Fazers lakritsflicka blir strid

När Fazer lanserar sin lakritsstång internationellt så tar de bort den 80 år gamla “negerflickan” från förpackningarna vilket fått finländare att uppröras och hota med bojkott mot företaget. Fazer själva förklarar att det hela handlar om respekt för alla människor i en multinationell värld. (Supermarket / Market)

Man kan förstå Fazer, och samtidigt känns det lite udda att göra förändringen i någon sorts politisk korrekt vändning när det handlar om att gå internationellt – men att ha låtit den vara kvar på hemmamarknaden. Det är lite underligt att tycka att något är fel för andra men inte för sig själva. Menar Fazer att illustrationen har en annan betydelse i Finland än den kommer att ha på andra ställen? Eller har företaget plötsligt insett att det hela är en rätt rasistisk illustration?

Det hela har utvecklats till en mer eller mindre helstollig diskussion. Bland annat diskuteras vilket kön det är på figuren… Läs mer om hur ett politiskt korrekt förslag kan uppröra nationella känslor: "Det har aldrig varit viktigt att könsbestämma lakritsfiguren"

Related Posts

6 thoughts on “Fazers lakritsflicka blir strid

 1. Jonas

  Illustrationer har väl alltid andra betydelser på andra ställen? Vi stirrar väl ständigt genom kulturglas och kulturer skiljer sig?

  Bort med bilden, tycker jag. Och om Fazer kunde förutspått engagemanet kring frågan så skulle de haft en utsökt tillfälle att göra något positivt av detta.

  Själv har jag bojkottat varenda märke som bytt förpackning, nu lever jag på luft.

 2. gregger

  OJ, kanonskarp observation. Det är väl inte konstigare än att jag inte springer runt och frågar efter en ‘fickkalender’ i tyskland?

 3. Jonas

  Min kommentar var en kommentar till ditt: “Menar Fazer att illustrationen har en annan betydelse i Finland än den kommer att ha på andra ställen?”.

  Vad Gregger menar vet jag inte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *