Johan surnar till om via-länkar

Johan som skapat knuff.se, intressant.se och nyligen.se är less på att så få länkar tillbaka till källan som man plockat information från och använder Beta Alfa som exempel. Utan att nämna namn så förklarar han att

se att det fanns ett par andra bloggar som ofta tipsade om exakt samma länkar som Beta Alfa – dock en stund senare och ofta (eller aldrig) utan att ge Beta Alfa erkännande med en enkel via-länk

(Johans blogg-blogg)

Det krävs knappast någon Einstein för att inse att det bland annat är Researcher som Johan surat ihop på. Vilket jag kan tycka är rätt orättvist. Är det någon jag alltid försökt att ge kredd så är det BA. Men samtidigt – på grund av BA:s oerhörda produktivitet – blir det ibland så att det är så många länkar att det bara skulle se fånigt ut. Vidare har våra respektive bloggar uppenbarligen svårt att prata ping ibland – fr a så fungerar mina dåligt när det gäller automatiska pingar, vilket jag inte förstått förrän relativt nyss.

Men visst – rent principiellt borde alla länkar vara försedda med via-länkar. Det jag försöker hålla är att ge kredd till dem som faktiskt ger mig något matnyttigt. Just inom bloggarna om reklam så tenderar det att stjälas hejvilt av varandra – fr a de som publicerar kampanjebilder. Om jag någon gång hittar något på en sådan sajt väljer jag att använda via-länk om det finns någon sorts ytterligare kommentar som ger fler dimensioner till det som länkats till. Annars känns det relativt meningslöst.

Researcher har i den här formen funnits sedan januari 2003, och det är knappast så att jag undgått att upptäcka såväl rena stölder av nyheter, länkar etc. som att (när pingandet inte fungerade som nu) jag saknat trackbacks från många andra som använt sig av såväl mina nyheter som av de kommentarer jag gett.

Slutsatsen: Principiellt håller jag med Johan men jag tycker han kunde varit man nog att skriva ut vilka bloggar han anklagade och gett möjligheten att förklara och besvara. Som det är nu hamnar man i ett sorts vacuum.

Related Posts

10 thoughts on “Johan surnar till om via-länkar

 1. johan

  Det var inte Researcher jag syftade på. Tyvärr finns det mycket värre bloggar så du fanns inte ens på min radar när jag skrev mitt inlägg.

 2. Beta Alfa

  Upps, känns som jag gled in på ett bananskal i detta, blev the missing länk här och måste posta en kommentar. :-) Jag upplever att Researcher är en av de bloggar som är allra mest noga med att uppge källa, oavsett vilken den är. Därmed är Researcher mer av ett bra skolexempel snarare än något för skamvrån när det gäller länkar. Sådan är min uppfattning.

  Som kuriosa för allmänheten; kan nämnas att jag minns när R manuellt gick igenom gamla inlägg och trackbackade min blogg. Pga av tekniskt strul hade de inte gått igenom. Jag sa att det inte var nödvändigt men R sa att rätt ska vara rätt och gjorde det ändå. Som sagt, ett skolexempel… :-)

 3. Mona

  Knuff och Bloggar.se är eleganta och proffsiga system! Johan är ett geni!

  MEN:

  De flesta bloggare länkar till Bloggar.se i _varje_inlägg_! Men får de någon cred tillbaka? Nej. Johan sätter nämligen nofollow på alla sina länkar eller meta taggen noindex. Det innbär att vi alla hjälper upp Johan i sökresultaten, men Johan ger inte någonting tillbaka.

  DET är dålig stil.

  Johan borde länka tillbaks med helt vanliga länkar. Alternativt borde han motivera varför han inte vill länka normalt.

 4. johan

  “Mona”: inläggslänkarna på bloggar.se har aldrig haft nofollow. Om du kollar lite noggrannare så ser du att det är länken till felrapportsformuläret precis innan på samma rad som är nofollow.

  Researcher: Kolla gärna upp med vilka andra namn “Mona” har kommenterat tidigare.

  För övrigt så håller jag med Beta Alfa; din blogg är mer ett skolexempel än något som borde stå i skamvrån. Alla glömmer bort eller hoppar slappt över via-länkar ibland. Den här bloggen (till skillnad från de jag syftade på) skulle dock inte behöva läggas ner om ex. Beta Alfa och några andra svenska bloggare tog semester.

  Jag följer den här bloggen. Det skulle jag inte göra om det var en sämre parasiterande kopia.

 5. Mona

  Nu har jag läst på lite och ber om ursäkt för anklagelsen. noarchive innebär tydligen att google inte cachar sidan, inte att den inte följer länkarna…

 6. agaton

  BA 2.0 har så hög produktivitet och är så snabb att han nästa alltid skrivit om det vi andra också tänkt blogga om men har hunnit. Även om vi läser om det på BA är det ju dock inte säkert att det är vår källa, ofta har man redan läst det någon annanstans – för när det finns så många källor att välja på är det helt enkelt den källa som ligger först i rss-läsaren som “egentligen” är källa.

  Att inte ange någon annan som källa är okej så länge man hittat det någon annan väg, vilket man ofta gör.

  Det här med trackbacks tycker jag dock är överskattat – blogger bloggarna har klarat sig alldeles utan dem väldigt bra ändå. Länken är ju en trackback i sig självt kan man säga. Trackbacks bör inte bli ett måste i bloggosfären, även om de som vill använda det mer än gärna får göra det eftersom det är ett utmärkt verktyg för att berätta för källan att man skrivit om samma sak.

 7. Dabitch

  En “via XXX” är ju en länk till inlägget man hittade uppslaget/infon på som man inspirerats av att blogga vidare på.
  En trackback är en länk på den andra bloggen (den där XXX som man viar, om du vill) som visar ‘jag läste detta och spinner vidare på det här’ till dennes bloggs publik. Tycker inte att det är jämförbara länkar faktiskt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *