ERK fäller Jysk för att diskriminera flickor

ERK har för första gången (okej då) fällt en annons som inte innehåller lättklädda kvinnor. Måste kännas spännande för Fager och gänget. Det är Jysk som får smäll på annonsfingrarna efter att ha annonserat ut en skelettdräkt och skrivit “Till pojkar”. . Fällningen menas bero på att annonsen genom sin copy (om nu Jysks texter ens kan kallas det…) och bildval

… definitivt uteslöt det ena könet. Rådets tolkning var att texten med bilden gjorde att man sa att det var omöjligt att en tjej skulle vilja ha den här skelettpyjamasen.

(Stockholms Fria Tidning via Beta)

Det intressanta med fällningen är inte att det handlar om pojkar, eftersom det hela går i samma linje som övrigt hos ERK – att det är orättvist gentemot det kvinnliga könet. Det intressanta är att man här väljer att fälla texten med en märklig förklaring om “bild och text”. Det hela bevisar åtminstone för mig att ERK fortfarande är extremt pk och har tolkat “att fälla könsdiskriminerande reklam” som “att fälla reklam som diskriminerar personer av kvinnligt kön”. För jag har hittills inte sett några fällningar av reklam där män framställs som okunniga, idiotiska och mansgrisar. Vilket därmed bör indikera vilken världsbild som hålls inom ERK.

Related Posts

4 thoughts on “ERK fäller Jysk för att diskriminera flickor

 1. Dabitch

  Ge dig, dom har fällt reklam som diskriminerar män också, om inte så ofta. Du får väl anmäla några för att komma ikapp om det är en tävling du vill ha. En helt irrelevant “jag mötte Lassie”, Oskar Malmquist som numera sitter i ERK gick i min klass en gång i tiden. Om det nu är samma Oskar Malmquist.

  Och nu kommer du begära att jag gräver upp gamla fall på könsdisriminerande reklam mot män, men vet du vad, jag orkar faktiskt inte. Jag har jobb, sajt, bäbis och en renovering att ta hand om först. Om ett halvår kanske jag hinner leta fram några åt dig, mmkay? Såtillvida du inte har tid att kolla igenom fallen å ERK’s hemsida själv. Det har skett – och om det nu inte har skett lika ofta kan man inte dra slutsatsen att man skall vara glad att slippa bli diskriminerad stup i kvarten då? Det kan ju vara nåt positivt.

 2. Dabitch

  Inte alls, jag bara påpekar att du har missat att ERK fäller könsdiskrimenerande reklam oavsett kön som diskriminerats, på riktigt.

 3. Ulf M.

  Jysk är ju inte det enda leksaksföretag i år som blivit föremål för anmälan till ERK på grund av “kvinnoförnedrande” leksaksreklam. [bortredigerat på grund av reklam för egna saker; admin]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *