En dåligt underbyggd undersökning

I en lång rad har svensk media svalt företaget Qbricks undersökning och förklarat att 77 % av svenska ungdomar hellre väljer dator än TV. Exempelvis IDG.se och Dagens Media.

Problemet är att det är en dåligt underbyggd statistik. Den bygger på svar från 150 ungdomar på tre Stockholmsgymnasier. Enbart.

Det man möjligen kan använda svaren till är tendenser. Men att slå fast att ungdomar tittar så mycket på “webb-TV” genom det här är inte möjligt med någon sorts vetenskaplig ärlighet.

Related Posts

4 thoughts on “En dåligt underbyggd undersökning

 1. Martin

  Säger kanske mer om IDG och Dagens Media än om Qbrick. Hur man bygger sin tes på 150 respondenter från tre gymnasier (undrar vilka gymnasier?) är bortom all förståelse.

 2. Hans Eric

  Men nåt säger det ändå. Visst kanske det är idiotiskt att skriva 77 % av svenska folket men likväl är det intressant att dessa 150 väljer som de gör, eller hur. Vad tror du själv, skulle det sett annorlunda ut i Falun?

 3. Admin Researcher Post author

  [Comment ID #13398 Will Be Quoted Here]

  Jag tror det skulle finnas vissa skillnader. Och även om det inte skulle göra det anser jag att 150 personers svar möjligen kan sägas visa tendenser – och inte några sanningar.

  Det som Qbrick inte heller visar är de socio-ekonomiska parametrar som spelar in i en sån här undersökning.

  Själv skulle jag också satt dator gentemot mobiltelefon – om man ser på Japan (läs dagens DN Ekonomi) så är det snarare möjligheten att se TV i mobilen som kommer att sänka den vanliga TV:n och alla de aktörerna. Datorn är fortfarande relativt icke-mobil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *