Konsumentrådet lobbar för nätreklamsförbud

Sveriges Konsumentråd fortsätter sin aggressiva lobbying mot reklam. Nu har de gjort en undersökning, som de dock inte berättar mer om ((Hur många tillfrågades, vad frågade man osv…)), där de hävdar att sju av tio är emot reklam på nätet som riktar sig mot barn.

nätet skapar alltför kreativa möjligheter för reklammakarna att förvandla produkter till lek och spel.

Tyvärr är SK inte egentligen ute efter att starta en diskussion utan vill flagga för förbud. Även om de programenligt menar att det bästa vore om branschen såg till att fixa det själva (men underförstått enligt det strikta synsätt som SK har). Mattias Yrgård på Sveriges Annonsörer svarar med vad som bäst kan sammanfattas som en trött suck:

Vi vill skapa debatt om vad som är reklam och inte så att gränsen blir tydlig. Men vi tror inte att det är praktiskt möjligt att skapa ett förbud på internet eftersom mediet är så tillgängligt.

(DN – Ekonomi)

Jag vet inte i vilket pararellt universum som Sveriges Konsumentråd lever i men de verkar uppenbart inte ha någon koll på hur Internet faktiskt är uppbyggt, eller så vill de försöka att skapa en sorts motsvarigheten till den virtuella kinesiska muren men enbart mot reklam. Att säga att TV-reklamförbudet fungerar är väl att verkligen dra sin idé lite väl långt: de kanaler som sänder från andra länder visar gladeligen reklam riktad till svenska barn. Att därmed förbjuda svenska företag att skapa upplevelsebaserade marknadsföringsgrejer som riktar sig mot barn är faktiskt rent nonsens. Det enda som det skapar är att svensk reklambransch tappar kontrollen över nätreklamen och de multinationella företagen skapar vad de vill.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *