Uppfinnaren

Men du har rätt i att folk skiter i vad Borg eller Stenmark käkar eller har för kalsonger.

ur “Uppfinnaren” av Alf Mork. (ISBN: 91-7297-693-4)

Den lyser, äcklar och fascinerar. Det är inte svårt att urskilja Arbmans ur “byråns” olika interiörer och att “Chefen” många gånger lånat sin personlighet från Leon Nordin är vida känt. Det är en bok som inte går att sluta att läsa – det är en bit svensk reklamhistoria i romanens form. Framförallt förstår man, som “ung” i branschen, hur mycket av den dubbelhet som en del reklamare framhåller också fungerar i praktiken – att man både älskar jobbet men reklam är inget “gott”.

Om allt går vägen så är det slut med margarin- och bilannonser för vår del. På 80-talet, när åldrande kollegor till er kämpar med information om löjliga prylar, när inget längre lyfter, när annonserna ser ut som broschyrer från lokala skattemyndigheten, då ligger vi på Rivieran och njuter av livet.

Boken, som borde ingå i alla reklamares bokhylla finns som print-on-demand på Norstedts Akademiska och via Adlibris.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *