Tell me your name

Riksdagen har gett regeringen i uppdrag att se över namnlagen. Lagen från 1982 upplevs som alltför strikt och det borde vara en rättighet att heta vad man vill, anser en majoritet i riksdagen. (Ekot)

Tja, de konstiga namnen är ju redan här. Frågan är mer hur man ska lösa olika varumärkesintrång – om föräldrar vill ge sin avkomma namnet “Volvo Nilsson” eller när Axel Davidsson vill byta namn till “Harley Davidson”.
I USA finns det redan ett antal barn som fått namn från varumärken och det har varit upphov till stora diskussioner inom branschen eftersom det kan innebära en fara för varumärket: om Ferrari Hudson åker fast för rattfylla fläckar det varumärket direkt.

Related Posts

10 thoughts on “Tell me your name

 1. åsk

  Nja, det är vissa delar av namnlagen som är mer korkade än andra. Till exempel:
  34 § Som förnamn får inte godkännas namn som kan väcka anstöt
  eller kan
  antas leda till obehag för den som skall bära det eller namn som av
  någon annan anledning uppenbarligen inte är lämpligt som förnamn.

  Vem bestämmer vad som väcker anstöt eller som kan leda till obehag? Jag får ju ofta höra “Får man heta Åsk”? som om ett gammalt namn skulle vara olagligt. Tvivlar på att någon skule döpa sitt barn till “idiot” vilket kunde leda till obehag.. ;) För övrigt känner jag en som heter Lena Bröst, lillasyster till Stora – har alltid tänkt att den lagen kom till på grund av de damernas olyckliga namn. ;)

  Sen minns jag nån luddig paragraf som jag inte hittar nu som man kunde tolka till “Du kan inte döpa ditt barn till Mohammed”. Det var något om utländskt klingande namn, möjligen främmande språk klingande namn och den tyckte jag också borde bort, men den kanske redan har åtgärdats eftersom jag inte hittar den nu.

 2. åsk

  Tssss. :) Blir det en pojke (vilket jag tippar på) skall han heta Otto! Otto är ett lustigt namn likadant bak som fram! Sen skall jag köpa honom en gammal bil när han fyller körkort och döpa den till ottomobile.

 3. Annica Tiger

  Jag ville döpa min dotter till Skrållan – men det blev tvärnobben, även om det bara skulle vara ett mellannamn.

  Undra om det skulle funka i dag? Skrållan är sött tycker jag och anledningen till namnvalet var att hon bara vägde två kilo när hon föddes.

  Annica

 4. Annica Tiger

  Född -76 och då gick inte namnet Skrållan hem. Själv garvar hon och säger att hon inte hade haft något emot att heta det som mellannamn.

  Annica

 5. Annica Tiger

  Säg det! Jag försökt faktiskt in absurdum att få döpa henne till det men icke sa Nicke. Jag var inte så gammal då heller så jag visste inte riktigt hur jag skulle driva det hela för att få min vilja igenom. Men nu heter hon det hon heter och hon är nöjd med det. Men visst hade hon gärna haft mellannamnet Skrållan, det passar henne fortfarande :).

  Annica

  Annica

 6. åsk

  Jag tror inte namnlagen i sig har något som helst inflytande på vad folk får heta utan paragrafryttare som ta emot namnanmälningarna har ett väldigt inflytande. En vän döpte sin son till Luke Skywalker förra året – inga problem, och nu finns ju lagen som “skall” förhindra såna ovanligheter. Den fanns ju inte i 76 som sagt.Jag tror helt enkelt att det beror helt och hållet på vem som behandlar namnanmälan.

 7. åsk

  PS Samma år som skywalker döptes nekades det fornordiska namnet “Asa” (=gud) för ett barn. Men nio styck barn fick heta Gandalf, ni vet trollkarlen i sagan om ringen. Fantasinamn javisst, fornnordiska nej (om det inte är Ylvali eller Erika eller nåt man känner igen.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *