Stulen ko

Någon har snott en av korna. En av korna som är med i Cow Parade. Texten på terroristsidan är som följer (stavfelen är autentiska):

Som medlemmar av Stockholms Militanta Graffitikonstnärer, känner vi oss moraliskt förpliktigade att försvara vår stad mot Korna som har invaderat våra gator.
Korna är icke-konst. Att Korna pressenteras som Offentliga Konst är det värsta bedrägeriet. Reklam kan aldrig vara konst.
Yttrandefriheten tillhör inte längre oss vanliga människor, utom endast dom som har tillräckligt med pengar för att köpa sig en annonsplats, eller i det här fallet en ko som får agera annonsplats.
vi tror att Yttrandefriheten är hotad. Att utmana kornas behörighet till försvar för yttrandefriheten är varje medborgares moraliska plikt.
Vi har tagit en gisslan. Vi kräver att Korna förklaras icke-Konst, och att samtliga kor innan klockan 12.00 den 23 augusti lämnar våra gator. Vi kräver också väggar där vi stockholmare kan måla och praktisera vår yttrandefrihet.
Om våra krav inte tillmötesgås, kommer gisslan att offras. Vandalism och konstnärlig rättvisa kommer att skipas.

We Got The Cow via Adland).

Om det är sant (det känns mer som ett sunkigt försök till viral) så är det det mest patetiska jag sett på länge. Filmen har ett ljudspår där det nästan hörs hur finnarna ploppar på fjortisen som läser texten och hur han knappt ens kan läsa innantill.

I Aftonbladet framträder den konstnär som gjort den kossa som är ‘konappad’, Backa Carin Ivarsdotter, och säger att tjuvarna är klåpare som inte vet vad de pysslar med.

Men det är ju inte så att företag beställt kossor och säger till konstnärer att så här måste du göra.
– Utan vem som helst har ju fått skicka in skisser, så det är ju verkligen från folket.
– Korna skulle ju säljas på auktion och pengarna skulle gå till Bris, Barnens rätt i samhället. Och nu är det minst 45 000 kronor som Bris inte får och det känns tråkigt.

Jag har blivit anklagad för att vara översittare bara för att jag tycker Ko-mmandot är ena riktiga fjantar. Må så vara. Jag har så pass mycket erfarenhet att jobba med tonåringar så jag vågar säga att de här är kryptokommunister som inte läst något annat än någon pamflett som förklarar manifestet. Hela upplägget att göra en kopia av gisslantagandet i Irak visar på oerhört dåligt omdöme. Så – jag må vara översittare, överliggare, över-what-so-ever – men jag vidhåller att de borde gå tillbaka till skolan och göra något vettigt av sina liv istället för att vara såna offer.

Related Posts

7 thoughts on “Stulen ko

 1. Dabitch

  …å andra sidan sympatiserar jag med “icke-konst” tanken, korna stöpta i samma form märkes-sponsrade hellaballo-tjottanblä ser jag mer som reklam som försöker vara konst än “konst” …

  Men jag lovcar, det var inte jag som kidnappade kossan!

 2. kajsa

  Lägg av med översitteriet! Visst är är de grymt pubertala, men ska man inte uppmana ungdomen att tänka efter lite, istället för att bara sitta hemma och spela dataspel, bli asknalla på folköl och skita i allt som händer omkring dem. Dessutom tycker jag nog de ha en poäng i det bisarra i att låta företag betala för konsnärligt utrymme. Även om Backa.Karin känner sig helt fri i sitt utövande så är väl antagligen annonsörerna med och bestämmer vem som ska få måla just deras ko…… Vi är så vana vid sponsrade symfoniorkestrar och konsutställningar idag, att vi inte ens reflekterar över det absurda i att låta pengar styra över kreativiteten.
  PS Inte heller jag har kidnappat kon! DS

 3. N/.

  Jag är inte översittare. Men jag blir förbannad på snorungar som förstör. Inte svårare än så. Jag jobbar i reklambranschen, min utkomst är från samma annonsörer som du anser “styr kreativiteten”. Ge ett enda svenskt exempel där sponsorer styrt över kreativiteten? Allt beror faktiskt på hur man bygger upp kontrakten, vem som får säga till om vad. Kryptovänsteråsikter gör ingenting bättre.

 4. Juan-Carlos

  Inte mina ord, dock det säger en del.

  Vad gör egentligen en refuserad kossa från New York, signerad David Lynch, ensam i stora salen på Färgfabriken?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *