Intelligenta program, korkade användare

I en artikel avslöjas att det är bra mycket enklare att få tag på andra personers kreditkortsnummer än att ta till phishing och andra hacker-tekniker: det är bara att söka på ett visst nummerintervall eller på VISA eller Mastercard så hittar man snart ett antal pdf:er med kreditkortsnummer och annat smått och gott. Människor lägger upp pdf:er och tänker inte på att de är sökbara. Bland annat kan Google söka i pdf:er vilket innebär att det numret man trodde var säkert är tillgängligt för de miljoner användare som Google har.

“Under torsdagen besökte Adobes marknadschef för Europa Gary Fry Stockholm. Han beskrev bland annat hur deras dokument och system blir allt smartare. På frågan hur företaget tänker hantera att användarna fortfarande är rätt dumma och lägger ut ungefär vad som helst på webben svarade han:
– Vi har en plan som innefattar Open Text, men ingen lösning.

(Säkerhet&Sekretess)

Related Posts

3 thoughts on “Intelligenta program, korkade användare

 1. Annica Tiger

  Jag har hittat de mest konstiga saker på nätet vid sökningar på Google. En gång hittade jag ett ett dokument som jag såg definitivt inte skulle ligga ute så jag mailade företaget och förklarade hur vad sökt på och vilket dokument som då kommit upp. Det är nu borta, men de orkade inte ens maila och tacka :(. Så kunskapen om hur nätet fungerar saknas hos många företag. Att pdf:er är sökbara tror jag att många inte fattat än.

  Annica

 2. Dab

  Oh ja, folk är ganska kort-tänkta (crappy pun intended!) hehe. Men, kort nummer som man hittar på webben på detta sätt är för det mesta redan funna av någon annan, och därmed stängda. Värst var det nog när earthlink ‘råkade’ ha en helt oskyddad fil som visade alla deras dial-up kunder i ett rikt område, listan innehöll namn, adress, telefonnummer och kort nummer….. Genialt.

  (tjoar hej till Annica som lärt mig ett trick eller trettio med sin java-samling. Kul att se dig.)

 3. Annica Tiger

  Portalen Everyday gjorde ju något liknande för ett antal år sedan. En fil med uppgifter om alla som var medlemmar låg ute helt oskyddad på nätet, med ungefär samma uppgifter som du Dab skriver.

  *tjoar hej tillbaka*

  Annica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *