Wellness-trenden

SKÖNA STÅLAR PÅ SLITNA SJÄLAR

I Tyskland, kurorternas förlovade rike, är Wellness ett ständigt expanderande marknadssegment och omsätter imponerande 65 miljarder euro varje år. Blickar vi över Atlanten ser vi en liknande utveckling i USA. Från att ha ingått i den förebyggande hälsorörelsen på 50-talet omsätter nu den amerikanska Wellness-industrin i runda siffror 200 miljoner dollar. En sökning på Google genererar ofattbara 13 miljoner träffar. I Sverige är intresset för holistiska kropps- och själsupplevelser något svalare. Men det ökande antalet besökare på den årliga hälsomässan i Älvsjö kan vara en indikation på att Wellness-trenden är här för att stanna. Blicka in i framtidens Friskis & Svettis.

LIVSKVALITET TILL SALU

Må-brakonsulter och Wellness-hotell i istället för sjukhus och doktorer. Ett skräckscenario? Snarare en realitet om man får tro den amerikanske ekonomen Paul Zane Pilzer. En ny människa håller på att växa fram, trött på att känna sig sjuk, stressad och utsliten. Homo Liberalis (födda mellan 1946 och 1964 – 76 miljoner bara i USA) känner ansvar för sin fysiska och mentala hälsa och tvekar inte att lägga tid och pengar på att förverkliga sina ideal. Enligt Pilzer kommer den amerikanska Wellness-industrin att omsätta en trillion dollar redan 2010. Resten av jänkarna, cirka 55 procent av befolkningen, får sjukvården ta hand om. De är för feta för Wellness.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *