Magi och reklam

URVATTNAT VARUMÄRKE

Bara vanligt vatten är inte bara en bristvara globalt – och en källa till framtidens krig enligt många – det är också råvaran för hugade varumärkesstrateger som lyssnat till hälsotrenden. Det mest magiska av varumärken, Coca-Cola, försöker sälja vatten från Themsen i blåa flaskor under varumärket Dasanis på den engelska marknaden. En bluff som inte gått de goda britterna förbi. Inte ens den finaste flaska med den mest väldesignade etikett kan tuta i någon att vatten som tappas ur en kran, i en grå fabrik, är ett hälsosamt mineralvatten. Eller som The Sun skriver: “The real Sting!” (den stora blåsningen). (DN)

FÖRVILLANDE FÖRNUFT

Sedan 1982 har föreningen Vetenskap och Folkbildning kämpat mot pseudovetenskapliga föreställningar och för att föra ut vetenskapen bland allmänheten. Förutom att sätta astrologer, scientologer och andra skojare under luppen, utser VoF varje år “Årets folkbildare” och “Årets förvillare”. Den hedervärda utnämningen folkbildare har tilldelats bland annat Bodil Jönsson, PC Jersild och årets Marie Rådbo. Det mindre smickrande epitetet förvillare har gått till personligheter som Amelia Adamo för hennes okritiska journalistik, TV4 för programserien “Sjunde sinnet” och så Kanal 5 som med “Förnimmelse av mord” blandat ihop tro med vetande på bästa sändningstid. http://www.folkvett.nu (FutureLab)

ANDLIGA FUKTSKADOR

Mögel i källaren kirrar försäkringsbolaget. Och bor man i hyresrätt är värden oftast bara ett telefonsamtal borta. Men vad gör man om ens älskade sommarstuga är byggd på en gammal indiankyrkogård, eller mitt i ett currykors, och sorgligt hädangångna svärmor poltergeist-mobbar familjen till vansinne? Kontaktar centrat för jordstrålning, såklart. Med hjälp av slagrutekonsulter, spökutdrivare och spågummor får de ordning på såväl oroliga fastigheter som känsliga själar. Hokus pokus eller friska fläktar? Avgör själv på http://www.jordstralningscentrum.nu
(FutureLab)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *