Redaktörers strömhopp från USA Today

Efter avslöjandet att en av USA Todays skribenter har blivit bevisad att ha fejkat artiklar har flera av tidningens redaktörer lämnat sina jobb. Journalisten har lurat läsarna genom att hitta på innehållet i artiklar och kunnat komma undan med detta i mer än tio år, enligt flera bedömare beroende på dåligt redaktörsskap.

Journalisten, Jack Kelley, har varit misstänkt en längre tid och efter att en panel tre veteraner inom journalistiken har börjat att undersöka faktabakgrunder till hans artiklar, hela 720 stycken, har diverse större och mindre fejkade inslag uppdagats.

Bevisen och indicierna mot honom är starka. Flera saker som gett honom uppmärksamhet och även priser har man sett vara omöjliga och osanna. Jack Kelley själv menar att han är utsatt för en komplott.

Läs mer: USATODAY.com, Yahoo! News och Ad Age

Det är inte den första som blir beslagen med att ljuga och inte är heller Kelley den första Pulitzervinnare som fått priset för en fejkad artikel: Janet Cooke vann priset för en artikelserie om Jimmy, en knarkande åttaåring. Vilket visade sig vara helt taget ur luften. Andra kända “sanning-är-något-subjektivt”-journalister är H.L. Mencken (Baltimore Herald), A.J. Liebling (New York Times), and Joseph Mitchell (World-Telegram and New Yorker). Läs deras fascinerande story hos Slate.

Den svenska mediala ankdammen har klarat sig från stora skandaler även om Aftonbladets nazistartiklar måste räknas in i fejklaget och de mytomspunna Ulf Nilsson-rapporterna från diverse krigszoner som ska vara fixade från hotellrum på säkert avstånd.

Men som Jon Åsberg på JKLbloggen säger: “Skillnaden mellan USA och Sverige kanske inte är så stor. Utom möjligen den att där får redaktörerna sparken när felen uppdagas.

Artikeln publicerad på Bold.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *