Bakslag för proteinbantningstrenden

Det dröjde inte länge förrän de mer traditionella kostrådgivarna valde att kämpa emot Atkinsmodellen med flera lågkolhydrat-/högproteindieterna. Ett av de tyngsta argumenten rent etiskt är att det är en oerhört självisk trend: att skapa protein innebär fem gånger så hög energiproduktion som att bygga kolhydrater (animaliskt vs vegetabiliskt).

“Men det finns ett par problem med trenden. Det är högst oklart om en diet baserad på proteiner och fett i längden är bra för hälsan. Och för miljön är metoden definitivt ett dåligt alternativ.
– Av alla mattrender jag har stött på genom åren tycker jag att den här är sämst ur miljösynpunkt, säger Pia Lindeskog som forskar i hållbar livsmedelsproduktion vid Stockholms läns landsting.

De två hittills bästa studierna av bantning med kolhydratfattig mat publicerades i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine (NEJM) i maj förra året. Resultaten är långt ifrån övertygande. Sammanlagt 195 svårt överviktiga personer ingick i studierna, som pågick i sex respektive tolv månader. Resultaten visade att de som åt lite kolhydrater gick ner något mer i vikt under det första halvåret, jämfört med personer på en mer traditionell bantarkost. Samtidigt visade blodprover att kolhydratbantarna fick aningen bättre värden på sina blodfetter. Men efter ett år var skillnaderna små. Atkinsätarna lyckades inte gå ner ett dugg mer i vikt än de vanliga bantarna. Och en stor andel av bantarna i båda grupperna gav upp innan försöket var klart, vilket gör resultaten osäkra. (DN)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *