Anpassad dating

“7.9 million at-work Internet users visited personals Web sites, accounting for 35 percent of all time spent at these sites.”

“Average online session for a site in the dating category in January 2004 is 11 minutes 55 seconds, an eight percent increase over January 2003, and 33.3 percent of visitors to online dating sites come via search engines and directories, and 23.3 percent via e- mail services.”

Dating-sidor har den största ökningen på nätet. 52% har användandet ökat. I Sverige har fr a Spraydate varit stor men också vanliga communities som Lunarstorm, Silverplanet mfl fungerar som mötesplatser. Internationellt finns såna som Nerve, Yahoo! Personals och de nya sociala nätverkssiterna, med Google’s Orkut och Friendster främst, kommer också att fungera på liknande sätt. I USA har också KissyKat startat: “Where people who love their pets find love”. (Mediapost Just One Minute)

“The use of personals sites is becoming more mainstream,” “As the stigma of meeting someone online diminishes across all demographics, personals sites are expanding their reach because the Internet provides a solid community base for them to thrive.” Carolyn Clark, senior Internet analyst, Nielsen//NetRatings. (Click Z)

Det pågår helt klart en trend mot en mer anpassad datingform. Dels finns det i Sverige en klar riktning ditåt genom att TV4 både har en egen Dejt-sajt låter onsdagarna vara vikta åt datingprogram och dokumentärer om relationer: först Singeljakten, där kompisar till en singel, tillsammans med Katarina Janouch, väljer ut två potentiella kärlekar och sedan får dessa bo hos personen i ett dygn var. Efteråt körs serialen “Miss Match” där Alicia Silverstone spelar en skilsmässoadvokat som på fritiden är match-maker. Klockan nio har de senaste onsdagarna innehållit dokumentärer om relationer.
Satellitkanalerna har kört olika format av dating-program under några är men jag tror att samma genomslag som dessa fått i USA kommer inom de närmaste månaderna här i Sverige.
Trenden bygger på att vi ser oss mer och mer som konsumenter och blir mer och mer vana att köpa en tjänst – även nu när det gäller att hitta Den Rätta. Många har gått på minor och är beredda att satsa på en mer expertisliknande form av dating. Relationer skapas med hjälp av kunskap och pseudobeteendevetenskap – man får vad man betalar för och båda parter vet spelreglerna.
Det är fr a “metrosexuals” – den grupp människor som är mellan 25-35, bor i storstäderna och har satsat på kvalitet när det gäller karriär men som inte vill bli som sina föräldrar när det gäller sina nära relationer (mer socialpsykologiska spaningar kan du läsa i mina essäer Utbränd Generation eller Bildtext).
Valet står mellan att vara singel eller att kunna garanteras en mer säker framtid genom att matchas mot ett större urval potentiella partners.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *