Futurelab går I/O

DIGITALT TILL VARJE PRIS

Det såldes 65 miljoner kameramobiler förra året, vilket är mer än försäljningen av vanliga digitalkameror. Störst är suget i Japan och Korea, där också kulturen att använda mobil media är mest utbredd. Nu ryktas det att Pentax, en av världens största tillverkare av traditionella kameror ska övergå till att enbart tillverka digitala modeller. Alla vill åka med det digitala höghastighetståget, men frågan är vilken lösning som kommer att stå som segrare. Hybriden eller originalet? Senaste nykomlingen på den kokande teknikmarknaden är annars Siemens bärbara hemtelefon med inbyggd kamera. Perfekt när du inte hittar digitalkameran, DV-videokameran är utlånad och batteriet är slut i kameramobilen. http://www.my-siemens.se (FutureLab)

DIGITALA BEVIS INTYGAR

Beckham åkte dit på sina ovarsamma sms. Pastorn från Knutby ligger pyrt till och hans digitala meddelanden om själasörjning används i rättegången som bevis. Den nya tekniken förändrar inte våra mänskliga tillkortakommanden, snarare tycks den sporra oss till nya bottennivåer. Paradoxalt nog kan den nya tekniken agera i demokratins namn. Under krisen i Madrid skåpade sms ut de etablerade medierna och ledde indirekt till att avsätta Aznar-regeringen. När bomberna small och skulden snabbt hamnade i knät på de baskiska separatisterna, blev de digitala meddelandena motvikten som kom att förändra spansk politik. Nu varnar redaktörer och publicister från Europa och USA för att icke-traditionell kommunikation som sms snabbt tar över radio, tv och tryckta medier tack vare sin omedelbarhet och närhet till publiken. Och sin känsla för sanningen, kanske? (Källa: Public Access)

SYNS INTE, FINNS INTE

Människorättsorganisationernas flitiga rapportskrivande om amerikansk fängelsevård på främmande mark har inte gjort något större intryck i Vita Huset. Ett par egenhändigt knäppta bilder föreställande amerikanska soldaters idé om lite “skoj” tog däremot skruv. Inte för att det handlade om tortyr, man kunde på sin höjd gå med på förnedrande behandling, utan för att dessa bilder kunde skada bilden av USA. Susan Sontag gör urskillningslöst upp med en amerikansk kultur där sex,våld och smärta är en del av underhållningsbranschen och allt måste dokumenteras för att betyda något. För varför skulle man plåga och förnedra irakierna om man inte kunde skicka en bild på bedriften hem? (Källa: DN)

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *