The Guardian håller bredden

The Guardian kommer att fortsätta att trycka sin tidning i broadsheet-formatet trots trenden av tabloidformat i västvärldens print-media. I det konservativa England har både The Independent och The Times valt att ge ut sina tidningar i båda formaten.

“The tabloid Independent and Times have shown that the format change can lead to a different type of journalism. Our key priority is to maintain the integrity of the Guardian’s journalism, and we believe that will be achieved in the long-term through sustained editorial investment and remaining distinctive in an ever-converging newspaper market,” Alan Rusbriger, redaktör på The Guardian.

Guardians båda konkurrenter har ökat sin upplaga i samband med de tunnelbanevänliga formatens intåg och i vissa delar av landet har The Independent valt att sluta med broadsheet-versionen. Kvarvarande broadsheet-tidningar (The Guardian och The Telegraph) klarar sig men visar på en negativ utveckling (MediaGuardian.co.uk)

Tidningsläsandet består men fler och fler använder sig av nätet och när väl nätläsandet nått en kritisk massa liksom tekniska möjligheter att enkelt läsa en onlinetidning var man än befinner sig (Philips kommer snart med en böjbar skärm och elektroniskt bläck finns på experimentstadiet) kommer tidningar att kunna ta ut prenumerationer och få ganska många online-prenumeranter. I en längre framtid kan man tänka sig att det kommer bli dyrare att prenumerera på en papperstidning och att det bara kommer vara premiumtidningarna som blir kvar på papper.
Man kan då också tänka att om tabloidformatet signalerar premiumklass lär broadsheet kunna bli super-premium: en tidning för den rika minoriteten som kan kosta på sig lyxen av trycksvärta och papper. Tidningarna kommer att anställa de allra bästa journalisterna men styra innehållet hårt mot målgrupp.
En super-premiumtidning kommer inte att ha en webbsajt utan bygga på exklusiviteten och bli ett verktyg för informationsinhämtning deluxe.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *