Reklamens död

“Apropå kändisar pratar Faith Popcorn om 2004 i Wall Street Journal. Tv-reklamen är död, spår hon. Nu hittar vi på nya sätt som varumärket kan bryta in i vår kultur. TiVo och digitala videobandspelare tar effektivt bort möjligheten till reklamavbrott. I stället får annonsörer förlita sig på produktplacering av mer och mer avancerat slag.
Rädslan dominerar fortfarande i samhället och porr är norm för att väcka uppmärksamhet. Inget chockar oss längre, spår Popcorn.
Hon tror också att olika nya videomedier, som inbyggda skärmar i förpackningar, kommer att bli viktiga för marknadsförarna. Men i övrigt blir det ett litet helvete för reklammakarna att försöka tala med grupper som allt mersällan låter sig delas upp i just grupper. Gamla vill bli betraktade som unga och unga är individualister.
Faith Popcorns slutsats: reklambranschen är på väg mot utrotning. De hinne rinte ändra sig tillräckligt snabbt när konsumenten förskjuter traditionell reklam.
Det är ord och inga visor det.”

Pontus Schultz i Dagens PS

Onekligen ord och inga visor från Popcorn, som kanske är den mest inflytelserika långtrendsspanaren under det senaste decenniet. Samtidigt: hon säger saker som borde lära reklambranschen något om sig själva. Det viktiga ligger just i hennes insikt om att det inte längre egentligen går att tänka “målgrupp” – kanske måste man hellre tänka varje individ som en egen målgrupp. Rent praktiskt kan jag se att det då handlar om att gå tillbaka till en mer produktorienterad kommunikation eller att man inte försöker att använda en viss målgrupp som target utan skapar livstilsreklam och därigenom håvar in dem som faktiskt vill ha just den stilen av liv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *