Årets Orvestosiffror

Årets minst emotsedda siffror inom media är nog Orvestos, samtidigt som de är de viktigaste.

Årets siffror för tidskrifter visar på ett tapp på ungefär fem procent i medel. Mest har tidskrifter som handlar om resor och heminredning/huspyssel tappat. Hus & Hem har till exempel förlorat 17% av sina läsare.

När det gäller dagstidningar har alla tappat jämfört med förra året. DN är fortfarande störst med över 800 000 ex i upplagan och även om Metro knaprar in så ligger gratistidningarna fortfarande en bra bit efter. När det gäller affärstidningarna har även de tappat. Dagens Industri har 414 000 prenumeranter och har tappat nästan tio procent. Kvällsdrakarna faller också. (Resumé – Dagstidningssiffror och Resumé – Tidsskriftssiffror)

För dagstidningarna, kvällstidningar och affärstidningarna är det med stor sannolikhet Internet som slagit mot upplagesiffrorna liksom att lågkonjunkturen fortfarande syns i läsarnas plånböcker. Tidsskriftsmarknaden tappar också mark, främst genom att TV-kanalerna fyller de behov som specialiserade tidskrifter förut haft som egna nischer (motor, heminredning, mat).
När det gäller just heminredningstidningarna är marknaden numera benhård och tidningar som ligger mer åt premiumklassen verkar ha tagit läsare av de mer modesta tidningarna: Residence är en klar vinnare. Antagligen handlar det om att läsarna inte nödvändigtvis söker handfasta råd och att se rum som de skulle ha råd att inreda utan de vill se det där som de kan drömma om. Det ouppnåeliga och få inspiration att ändå göra något.
Framöver kommer vi se att dagstidningarna som fortfarande är i broadsheetformat, kommer att bli tabloid på grund av den stenhårda konkurrensen om utrymmet i tunnelbanan och på frukostbordet. Det kommer att komma speciella abbonnemangsformer för Internetplatserna (Aftonbladet är på gång att starta något sådant) och printeditionen blir sakta mindre prioriterad gentemot webbeditionerna.
Tidsskriftsmarknaden kommer att gå åt samma håll som skedde under åttiotalets glamdagar – mer premium, mer drömmande och mindre down-to-earth. Fler tidningar kommer att hitta nya nischer (exempelvis Ruby som är en shoppingtidning istället för ordinär modetidning eller Leva! som behandlar psykologiska måenden). Att skapa nära relationer med sina läsare har aldrig varit så viktigt som nu.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *