En miss när stavningstalibanerna varit framme

Själv stavar jag “schysst” med två S – även jag egentligen anser att det ska stavas “juste”. Det gör inte Kristdemokraterna… Problemet för mig är helt enkelt att jag blir så irriterad på att det är felstavat (enligt mig och rätt många andra) att jag helt enkelt inte orkar ta till mig vad de vill. Intressant är att de själva har en omröstning på sajten där 38 % anser att den stavning KD valt inte är rätt… I bloggen ((som är utan permalänkar…)) så tas det upp genom att man är tacksam för att en ledare (som i övrigt skriver ner hela kampanjen) ger “credd för stavningen”.
Det här är onekligen ett problem när man börjar försöka att dogmatisera stavningen av ord som egentligen är slang eller försvenskade anglicismer: om man inte försöker att se till att använda det mest vanliga, och istället väljer det språkligt kanske mest rätta så förlorar man momentum för kampanjens innehåll och mål. Istället hamnar man i en diskurs om stavning – vilket är helt onödigt. En del säger säkert “jomen då får man ju uppmärksamhet” enligt myten om att all PR är bra PR. Frågan är snarare vad det kostar att behöva arbeta sig förbi att de flesta tror att man stavat fel…

Och en screenshot to go with:
ScreenShot042

5 thoughts on “En miss när stavningstalibanerna varit framme

  1. Niclas (admin Researcher) Post author

    Exakt. Vill du nå fram bör du använda ett språk som flest i målgruppen relaterar till – inte försöka leka svensklärare.

  2. Pingback: korrekt svenska « the real mymlan

  3. Linda

    Håller med huvudskribenten, det känns bäst att stava schysst. Och just därför tycker jag att det är smartare att undvika ordet i officiell seriös kommunikation, tills SAOL lägger märke till huruvida majoritetens stavning verkligen är ett av de tre rekommenderade alternativen … Vi får väl se.

    Ord som känns fel stör kommunikationen. Men det är ju roligt att de funderade över stavningen själva. =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *