Kan man lita på Wikipedia?

Det beror antagligen på vilken språkversion man väljer att använda ((Själv väljer jag att använda den engelska språkversionen så långt som möjligt när det gäller Wikipedia.)).

Johan, bloggvärldens verkliga sugardaddy (han står bakom såväl knuff.se, intressant.se, bloggar.se som nyligen.se) gör ett som det kan tyckas ointressant avslöjande men det sätter onekligen en viktig spot på Wikipedias tillförlitlighet:

Någon med Aftonbladets ip-adress har redigerat svenska Wikipedia så att Aftonbladets Sigge Eklund bland annat hegemoniskt beskrivs som “en förgrundsgestalt för den svenska bloggvärlden”.

(Johans bloggblogg på knuff.se)

Det har diskuterats väldigt mycket om Wikipedia faktiskt är trovärdigt. Vad gäller den engelskspråkiga versionen så har tester visat att den har mycket få fel, jämfört med andra uppslagsverk. Det visar sig att journalister mer och mer väljer Wikipedia som källa.
Problemet är att den svenskspråkiga versionen inte på något sätt testats på samma sätt, fr a gör de rätt få användarna/redigerarna att den svenska versionen knappast automatiskt kan sägas ha samma tillförlitlighet.
Grejen är att Wikipedia oftast sätts som en gemensam entitet, trots att det egentligen är ett antal språkversioner som är autonoma från varandra.

Related Posts

5 thoughts on “Kan man lita på Wikipedia?

 1. agaton

  Jag tror Wikipedia är tillförlitligare än många tror. Sedan ska man komma ihåg att det inte är något traditionellt upplsagsverk utan en smidig informationsdatabas, som inte ska vara helt korrekt.

  Kvällstidningarna har väl inte hälften så många rätt som Wikipedia, så jag tycker man ska lita på Wikipedia.

 2. Admin Researcher Post author

  Du missar samma sak som många andra. Vi vet att engelska Wikipedia är tillförlitligt. Problemet är att vi inte kan säga samma sak om det svenska – utifrån att vi är ett mycket mindre språk och därmed kan vi inte säga att den ideella kvalitetskontrollen är lika hög.

  Så det är helt enkelt relativt ointressant att säga “Wikipedia är tillförlitligt” eftersom det beror på vilken Wikipedia du talar om.

  Sen vete fan när det ens blev intressant att jämföra Wikipedia med kvällstidningarna?

 3. Dabitch

  Präcis. Och att vissa WOM/viral typer är amatörer såg man klart och tydligt när dom termerna började diskuteras på wikin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *