TV-licens för datorn

Staten och Radiotjänst siktar in sig på en “framtidssäkrad TV-licens”. Det vill säga att i princip att ägare till datorer, handdatorer och 3G-mobiler potentiellt kan avkrävas TV-licens.

I den nya lagen står det att en tv-mottagare som är avsedd att ta emot program ska betala tv-avgift, även om utrustningen kan användas för annat ändamål.

Kulturdepartementets taleskvinna Filippa Arvas-Olsson försöker att undvika det hela genom att göra en märklig logisk kullerbytta:

I dagsläget tror jag inte att en dator med enbart internetuppkoppling skulle komma att betraktas som en tv-mottagare, eftersom alla kanalerna inte är öppna för internet.

Den argumentationen håller tyvärr inte eftersom inte alla kanaler som sänds via det digitala nätet heller är öppna – en del sänds regionalt, andra kräver specifika abonnemang. Precis som på nätet. Alltså kan man lugnt tänka sig att förslaget faktiskt innefattar nyare datorer som är kopplade till internet. Vilket framförallt kommer att få stora konsekvenser för företag med många nya datorer, med många handdatorer med WiFi och hela 3G-utvecklingen får ett annat perspektiv. Dyrt kan det bli. (N24.se)

Suburbia skriver också om det nästintill vansinnigt huvudlösa förslaget.

Om det är lite si och så med att betala för tv-licensen i dagsläget så stärker knappast beslut som dessa viljan hos allmänheten att betala för något som man exempelvis genom att välja dator framför tv gjort ett aktivt val för att slippa – av ideologiska eller ofta rent ekonomiska skäl.

Patrick påpekar att det är en stor kostnad som också kommer på studenter och liknande personer som sett möjligheten att slippa en kostnad på nästan tvåtusen per år.

Den grundtanke som den nya teknikneutrala lagen har som grund – att etermedia (public service) ska bekostas solidariskt av allmänheten (användarna) är obsolet i en mediavärld där många kanaler blir mer och mer nischade, fler och fler finansieras genom prenumerationer eller reklamförsäljning. TV-avgiften blir en skatt på utrustning som hindrar utvecklingen och möjligheterna för nya kanaler att starta. En strikt lagtolkning kommer innebära att folk inte väljer att satsa på ytterligare prenumerationer på webb-TV och liknande eftersom man redan betalar för public service.
Lagen är också ignorant mot det faktum att medborgaren ser sig själv mer som konsument än som solidarisk delägare i olika offentliga organisationer – fler och fler uttrycker en önskan om att själv få betala för det man verkligen använder. Den nya lagen ökar inte valfriheten utan förminskar den både direkt och indirekt.

Related Posts

One thought on “TV-licens för datorn

  1. niklas

    jag tycker det är hellt fel att tv-licens vi måste fortsätta betala ändå efter digital-tv övergång detta betyder att terracom gjort att svt1 och svt2 och tv4 blev betal-tv eller kabel/satellit kanaler tillsammans med tv3 och svt24 och många andra kanaler betyder att tv-licens man betalar för ej kabel/sattelit tv kanaler som inte längre finns efter digital-tv övergång betyder att vi betalar högre hyran för att det har blivit fler tv kanaler ingår i hyran för att förut var att ettan tvåan fyran vi betalar tv-avgift för de tre tv kanaler men nu har de gjort digital-tv övergång betyder flyttat de kanaler till enbart satellit och kabel som tex boxer/viasat och canal+ är digital-tv bolagar som man krävs en digital box för att kunna se på spelar inte roll vilken typ av antenn du far parabol/utom hus antenn eller inom hus antenn de är ändå digital-tv sänds från digital-tv sändare på master och satelliter har blivit ett samma sak satellit-tv som man ej ska betala tv-licens för och kabel-tv är tex comhem och tele2 då betalar man genom att ettan och tvåan och hyran ingår nu i hyran efter digital-tv övergång hellt vansinne att betala 2 gånger hyran och tv-licens för samma tv kanaler men om man har en digital-box då är det samma regler som gäller förut analog satellit-tv då ska man inte betala tv licens för men nu har alla tv ägare tvungen att betala för ett tv som inte längre fungera efter digital-tv övergång samma sak som om man tagit bort tv mottagare inutti i tv när analog sändning av ettan och tvån och fyran var igång då blir tvn bara skärm nu efter digital-tv övergång betyder alla tv blivit bara skärm till ett digital boc men de nya tv apparater med inbyggt box är inte ett tv utan det är ett skärm combi med digital box därför jag säger nej till tv-avgift efter digital-tv över gång betyder att all tv sändning i sverige blivit 100% satellit/kabel boxer är ett ny typ av satellit tv form de omvandlar från satellit-tv till digital-tv sedan spridas så att alla som har parabol har egen omvandlare redan i mikrovågs huvud till en digital-tv till rn digital-box men boxer är lite andrunda boxer har tv-mast som omvandlar från satellit-tv till digital-tv sedan går i luften till vanlig antenn och vidare till digital-box de båda viasat/canal+ och boxer räknas ihop ända som tre olika satellit tv system

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *