Webbdagarna: lite tankar

Visserligen upplevde jag att jag sa mycket mer än saker om “rabattkuponger” men för den som inte kan vara på webbdagarna så är Internetworlds blogg en liten tröst.

Gårdagens viktigaste fråga – som några av oss försökte föra fram – har också Zachrisson tagit upp i sin ledare: Internet handlar inte om teknik. En sak som slog mig igår var att CMS kommer under några år vara det stora samtalsämnet. Rickard Hansson från Mindroute var oerhört koncis och frank när han gick igenom de olika CMS-möjligheter som finns på marknaden. En trend som jag också skönjer bland företagare i allmänhet är en större medvetenhet om ekvationen kvalitet+användbarhet/effekt=pris.

Jag pratade länge med en person från ett av landets större förlagshus och han var nästan gråtfärdig över sin chef som inte ville förstå att nätet inte är en “kvartalsinvestering”. Uppenbarligen har en del större förlag chefer som inte är publicistiskt insatta och istället för att inse vad en investering i nätet och därmed i varumärket kan ge på lång sikt får idégivare och projektledare höra show me the money. I det här fallet hoppas jag att jag kunde fungera som lite bollplank och att vi snart får se åtminstone delar av den webbstrategi vi snabbt skissade upp tillsammans som verklighet.

En annan deltagare hade spännande projekt på gång och jag hoppas att jag kanske kan få vara med på ett hörn i detta. Tyvärr hade jag redan då lyckats göra slut på visitkorten. ((Minnesanteckning till nästa gång – ta med många visitkort…))

Jag, Fredrik och hans kollega på advokatbyrån hade en intressant strategisk diskussion om bloggarnas framtid efter lunchen. De har testat på att använda bloggen som en intern nyhets- och händelsesamling. Bland annat så spann vi vidare på Nicklas Mattsons uttalande om att ordet “blogg” känns trött. Jag menar att hela bloggutvecklingen det senaste ett och ett halvt har skett i princip en kopia av utvecklingskurvan för hemsidor 96-98:

 • tekniknördar börjar tidigt. Hemsidornas innehåll handlar om hemsidor
 • en del early adopters ser möjligheterna med formatet och börjar att skapa sajter relaterade till andra ämnen men också en hel del personlig marknadsföring
 • Fler börjar att skapa egna hemsidor och utvecklingen börjar att ta fart
 • mainstreammedia hittar “trenden” och skriver upp den
 • “alla” börjar att skapa hemsidor. Utvecklingen av sajter sker nu snabbare än exponentiellt
 • ifrågasättanden börjar dyka upp – fr a på de större kultursidorna – där också “faror” börjar att diskuteras
 • trenden avmattas – ungefär hälften av sajterna “dör”
 • tekniken och formatet börjar att hitta sin form och nu börjar den riktiga utvecklingen som är kommersiellt driven.
 • “Hemsidor” är nu ett format – inte en egen “entitet”.

Hela den här utvecklingen sker nu med bloggformatet. Vi har precis nått “peak” och trenden håller på att avmattas. De försök som gjorts att använda blogg som marknadsföringskanal har hittills varit halvdana men i och med att tekniken och formatet nu blir en del av en verktygslåda, en färg i marknadsföringspaletten, kan de också mer och mer börja att fungera för kommersiellt bruk. Ett exempel i Sverige är Feber-bloggarna som köpts upp av Bonniers, liksom Manolo och Legally Blonde. Först var nog ändå Ytligheter även om det mer handlade om att köpa Eleonore Nygårds kompetens. Bloggandet hör också tätt samman med utvecklingen av CMS-marknaden, och kommer att förändra även denna. Vi kom också in på utvecklingen av den svenska bloggosfären där vissa lyckats att bygga sitt personliga varumärke – ett av de mest lysande exemplen är Karolina Lassbo aka Glamourprinsessan, vars gratishostade blog har gett henne ett kändisskap långt utanför bloggosfären. Även Erik på mymarkup har skapat ett eget varumärke, även om det mest handlar om bloggandet som teknik och konstform.

Vid minglet pratade vi vidare, och då var min kollega i MiD, Peter Isaksson också med. Självklart kom vi in på hans område, sökmotoroptimering och marknadsföring via sökmotorerna. Ett spännande ämne som helt klart är värt att gräva djupare i även för min del.

6 thoughts on “Webbdagarna: lite tankar

 1. Pingback: Beta Alfa 2.0 » Tänkvärda tankar kring webben och bloggen

 2. samuel

  Hej!

  Jag är lite intresserad av den där boken du höll upp på scen, något om “100 sidor om att skriva på nätet”-liknande. Har du något ISBN-nummer på den?

 3. Pingback: Beta Alfa 2.0 » Webbdagarna för oss som inte var där

 4. Bengt

  En sak som slår mig som skillnad när det gäller parallellen med hemsidorboomen är att man via bloggar är det enklare att skapa ett nätverk av kontakter. Annars är ju ert resonemang helt korrekt.

 5. N|. Post author

  Bengt. Visst är det enklare men ändå – hemsidornas gästböcker blev ju ett sorts communitys vilket gör att många kontakter togs den vägen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *