F&B anklagas för plagiat

Forsman och Bodenfors anklagas för att ha stulit idéerna till flera av sina Volvo-annonser. Kolla annonserna hos Joe La Pompe: Automotive och Automotive 3. Den sista vann de till och med ett guldlejon för.

Jakob Nelson på F&B förklarar sig oskyldig:

“Jag tror inga seriösa reklambyråer varken vill eller vågar plagiera. Risken att bli upptäckt är alldeles för stor. Slumpen gör att man ibland använder samma bildlösning.”

F&B anser sig ha ett fungerande skyddsnät för att inte göra samma saker. Att samma idéer kommer upp i flera reklammakares huvuden anser Nelson inte vara konstigt men förnekar att byrån tittar på annan reklam för inspiration.

Det intressanta i F&B:s förklaringar är att de antingen är urusla på att kolla in annan reklam eller så blundar de för det faktum att om man tittar på mycket annan reklam kommer den att påverka ens idéer. Jag tror inte heller att F&B medvetet plagierat andras idéer men att förneka det faktum att kreatörerna med största sannolikhet sett de tidigare bildlösningarna är rätt korkat.

Lowe Brindfors försökte sig på ungefär samma förklaring tidigare i år: Researcher » Johan är upprörd. Det är synd om Johan.

Related Posts

4 thoughts on “F&B anklagas för plagiat

  1. Åsk

    Snurrigt – snackade inte vi om detta på Bold för nåt halvår sedan eller har jag snömos i huvet nu? Jag har totalt deja vu snurr iaf….

  2. dabitch

    Jo så kanske det var. Den med foten och playstation, just det. Men volvon och goodby’s tidigare känns otroligt bekant. Jag kanske drömde det. ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *