Skönheten kommer inifrån

Andra skönhetsprodukter följer i spåren efter Doves koncept att använda “vanliga kroppar”. Nu är även företaget Bath & Body Works igång med en line produkter under ett produktvarumärke på licens från Mattels bok- och merchandise serie “American Girl”. Namnet blir American Girl Real Beauty Inside and Out. Företaget själva menar att det är ett sätt att ge unga kvinnor en annan bild av sin egen skönhet. Företaget förklarar det hela med:

“This is to some degree a counter movement or a coming back to the more traditional values around the whole person.”

American Girl-produkterna har 8-10 åriga flickor som målgrupp och varje produkt bär någon av de 150 motivations”ordspråk” som ska ge flickorna rätt känsla inför sig själva och sin kropp. American Girls Therese Kauchak-Maring förklarar:

“These are not just pretty bottles of sweet-smelling lotions. These products help them understand that taking care of yourself and feeling healthy is important.”

Skeptikerna är många och både marknaden och psykologer menar att det hela i mångt och mycket blir ett Damokles-svärd:

“Any change in the culture of advertising that allows for a broader definition of beauty and encourages women to be more accepting and comfortable with their natural appearance is a step in the right direction. But embedded within this is a contradiction. They are still saying you have to use this product to be beautiful.”

(USA Today/kare11.com via AdJab)

Vi marknadsförare är en hoper cyniker. Men de flesta försöker uppehålla någon sorts etisk fasad. I det här fallet känns psykologernas och skeptikernas argument något världsfrånvända. Dove gjorde rätt i sin kampanj och fick mycket uppmärksamhet genom att koncentrera sig på skönheten i en person snarare än vad krämen är gjord av (silkeskonceptet). Jag tror att det här också är rätt väg att gå för att faktiskt skapa en line som tidigt påpekar det barnen redan vet, men som de ibland verkar glömma bort i samband med vuxenblivandet: skönheten handlar om hur du mår.

Related Posts

2 thoughts on “Skönheten kommer inifrån

 1. Åsa

  Är det också inte vad många vuxna glömt bort, att det viktiga är att må bra.

  Media/reklam/kommersialismen får ta ett stort ansvar för att “barn och ungdomar påverkas negativt”, men jag tror att mycket beror på att vuxna påverkas och sedan överför det till barnen.

  Alternativt att vuxna INTE påverkas av sådant som får dem att må bra, men då ser det som någon bra alternativ grej.

 2. dabitch

  “I det här fallet känns psykologernas och skeptikernas argument något världsfrånvända.”

  Tja, det är trist. På min tid när jag var en glad åttaåring luktade jag häst, skogsmossa och bus, massor av bus. Där kom den inre skönheten ifrån på den tiden, inte av att mansmorde in sig i bubbelgumsdoftande krafs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *