Debatten runt övervikt bygger på felaktiga grunder

Jonah Bloom är överviktig. Åtminstone enligt en BMI-kalkylator på nätet. Andra idrottsmän har mötts av samma dom: överviktig.

Varningssignalerna för övervikt och den efterföljande debatten runt snabbmatskedjornas ansvar och reklamens ansvar är inte nödvändigtvis byggda på solida vetenskapliga argument.

Bland annat för Bloom fram Dr. Jeffrey Friedman, som menar att det bara är de rejält överviktiga som statistiskt blivit tyngre sedan 1991. Debatten har, enligt dr Friedmann, bestått av “rife with misinformation and disinformation”.

Myterna kan vara farliga eftersom de underbygger flera politiska beslut och den statistik som gör gällande att övervikten är det största hälsoproblemet.

Mycket av debatten har helt inriktat sig på själva intaget av mat och inte tagit med andra faktorer i beräkningen, där förändring av livsstil och indikationer på att fetma och socioekonomisk ställning visat sig ha ett starkt samband. Bloom avslutar med en krass reflektion:

“The food giants don’t sell addictive poison, they sell sugary cookies. They also, incidentally, sell a more nutritious range of products than they did 10 years ago – often at stupidly slim margins.”

(Ad Age)

Related Posts

3 thoughts on “Debatten runt övervikt bygger på felaktiga grunder

 1. Chadie

  På mitt jobb har vi alla genomgått en grundlig hälsotest. Minst tre personer som är väldigt smala fick höra att de måste gå ner i vikt, de hade för stor mage i förhållande till sina övriga mått. Medan jag som är mer jämnt bred och har mitt fett utspritt överallt inte alls fick samma varning. Det är uppenbart något som inte stämmer.
  Dessa tre personer som fick höra att de var överviktiga är verkligen smalisar.
  Bedömning bygger tydligen på principen att en mage på 1 cm blir ju i förhållande till en omkrets på 25 cm mycket större än en omkrets på 75.

 2. Annica Tiger

  BMI går inte att följa strikt. En del har kraftig benstomme och får därmed ett för högt BMI-värde trots att de sker helt lagom ut.

  Annica

 3. Annica Tiger

  ser inte sker
  ska det givetvis vara, ursäkta, men jag slarvade lite och kontrolläste inte innan jag tryckte på lilla knappen.

  Annica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *