Riket – en extrem dokusåpa

“Riket var som en vanlig dokusåpa. Jag hade väntat mig något helt annat.”

Uttalandet kommer från Lillemor Arvidsson som blev den första att åka ut ur SVTs nya dokusåpa “Riket”. (Aftonbladet)

Riket är en dokusåpa. Men det mest extrema som skådats. Varför? Jo, konceptet bygger på flera parametrar för att sätta det sociala spelet i gungning. Dels det fysiska: det är inte Malaysia utan ett kallt Europa. Att vara fattig är en pina. Hunger och kyla – de fattiga har fråntagits de grundläggande saker en person behöver. Och samtidigt ser de rika som har det varmt, kan äta hur mycket som helst. De rika, om de blir kvar som rika, utvecklar ett vi och dem-perspektiv snabbt (redan i första avsnittet uppfattade jag en sorts avmätt attityd mot de fattiga). Straffen kan man förvänta sig bli minst lika hårda som kamperna/duellerna verkar vara.
Det här är något som man inte sett förut. Det är det mest extrema socialpsykologiska test som genomförts sedan The Prison Experiment. Och det intressanta är att det vi nu ser inte är vetenskapliga tester utan underhållning. På bästa prime-time under lördagen.
Jag undrar hur många företag som, om SVT var reklamfinansierat, skulle våga satsa på mediaköp runt Riket efter att ha sett första avsnittet. För Riket kan utvecklas till en fet skandaldiskussion i likhet med första omgången av Robinson.

1,3 miljoner tittare fick riket enligt MMS. Fyran, som satsat stort genom att visa Sagan om Ringen, nådde bara 775 000 tittare. (Resumé)

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *