Ett Mecca för fontaster

På webbloggen Typographica kan alla fontaster få sitt lystmäte – en hel webblogg dedikerad åt fonter, typografi och bokstavsformer.

Min uppfattning efter många år inom olika delar av en grafiktyngd värld är att det finns två infallsvinklar på typsnitt från mer professionella grafiska formgivare och ADs, redigerare och layoutare:

  • Minimalisten använder en väldigt begränsad fontkatalog. Sällan några vanliga typsnitt utan sådana som han/hon köpt dyrt från någon av de allra dyraste fontförsäljarna. Minimalisten hatar Arial, Times och Helvetica. Däremot har minimalisten samma orgastiska förhållande till skärningar och staplar och kan gå i spin över en speciellt ritad serif.
  • Fontasten har visserligen lärt sig att vara sparsam med att använda flera fonter på samma uppslag men är typografins motsvarighet till ekorren. Antalet typsnitt han/hon har på sin dator överstiger ofta fontastens månadslön efter skatt och frågar man om ett typsnitt får man hela katalogen för detta och ett gäng som liknar det. Går i spinn över nya snitt och sitter ofta till sent på nätterna och förbättrar fontfiler i Fontographer. Kan faktiskt gilla vanligt typsnitt som Verdana och Trebuchet MS men byter ofta topplista.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *