Sv Marknadsförbunds nyhetsbrev

Alla kan göra varumärken heta
Med nya, innovativa produkter och aggressiv marknadsföring ökar möjligheterna för ett varumärke att börja växa snabbt. Företagets bransch eller storlek spelar ingen roll. Det finns inga trötta varumärken – bara trötta varumärkesansvariga.

Varumärke ska vara innovativt
På Campbell Soup söker man emotionella relationer när man bygger varumärken som är samma över hela världen. Arbete med aktiv differentiering och varumärkesupplevelser skapar en känslomässig relation till varumärket. Man kan inte längre följa gamla modeller där man i ordning skapar varumärkesmedvetenhet, intresse, köpmotiv och lojalitet.

Zara annonserar inte utan satsar på bästa butiksläge
Butikerna är bästa reklamen. Zara har 580 butiker i 46 länder. Butiksytan är minst 1500 (och helst 3000) kvadratmeter och inredningen är diskret elegant med behaglig belysning.

Elegant ultrafeminint mode gör succé
De verkliga stjärnorna i Paris är tre unga designers. En är svensken Lars Nilsson, 37 år på Nina Ricci som fick stor framgång med sin debutkollektion. “Jag ville göra något mjukt och optimistiskt” säger han. Han har tidigare arbetat för Christian Lacroix, John Galliano, Ralph Lauren och Bill Blass. Familjen Puis från Barcelona som äger modehuset har fått det man velat. Israelen Alber Elbas, 42 år designar åt Lanvin. Detta är den 4:e kollektionen han gjort för Lanvin. Med sina speciella skärningar, vackra draperingar och tyger har han fått modehuset från 1889 att bli populärt igen. Belgaren Oliver Theykens, 26 år designar åt Rochas. Han är den yngste som återskapat ett modehus, men han är ingen nykomling. Han har bl a klätt Madonna.

Alla designer vill ha en klassiker
Svårt att skapa något som flera generationer älskar. I början av 1900-talet skapade Coco Chanel dels den “lilla svarta” känningen som passade till allt och den fräcka Chanel-jackan. Andra klassiker är Guccis loafers, Burberrys trenchcoat och Hermés handväskor.

Retorikens normala avstånd
Dvs avstånd som fungerar i västerländsk kultur.
Mer än fyra meter = allmän zon
Tre till 1,3 meter = social zon
1,3 meter till 45 cm = personlig zon
Närmare än 45 cm = intim zon

Vem/vad tar över som normbildare efter media?
Förr var det kyrkan som var normbildaren i samhället. Vartefter tog bl a media över alltmer. Dessa backar nu från sin roll som konstruktiv normsättare. Dels för att det blir fler o fler program – dvs alltför få som vi gemensamt diskuterar. Dels för att alla kanaler går in för att attrahera många. Men dessa breda program bidrar sällan med konstruktiva värderingar – kanske tvärtom, enligt Nordicom-forskning.

Varningar kan ibland vara bästa reklamen
Det är svårt att arbeta med varningsmarkeringar. Varningar kan få motsatt effekt än den avsedda. Om man t ex sätter ut varningen “innehåller våldsscener”, så blir detta lockande för ungdomar m fl. På samma sätt fungerar märkningar på ostar, “extra rich”. Många tycker det låter extra smakrikt.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *