Svenska webbtoppen

Med samma traditionella frekvens som julen så kommer listan över de mest populära sajterna i Sverige vid den här tiden på året. Störst är (som vanligt) Aftonbladet.se även om MSN.se är större men den kopplad till både Hotmail och MSN Messenger-tjänsterna. Intressant är att Passagen har så många besökare. Spray är kanske det mest intressanta eftersom det fortfarande är så starkt som varumärke trots att allt innehåll ägs av Lycos. I övrigt är det knappast några större förändringar: Lunarstorm har fallit en del och Eniro.se har självklart farit upp högt på listan.

Som vanligt är Aftonbladet.se störst bäst (men knappast vackrast) bland mediasajterna. Expressen.se har gått om DN.se och lagt sig efter sin kvällstidningskonkurrent. När det gäller TV-kanalernas sajter har TV4.se gått om SVT.se när det gäller antal besökare.
(Dagens Media)

Onekligen är det så att det fortfarande är så att människor söker sig till syndikatsidor: sidor där traditionella media använder sina muskler för att ge vad folk söker. Nyheter enligt kvällstidningsmallen är uppenbart något som säljer liksom att Eniros idoga kampanjande i TV har gett resultat. Det som förvånar är att Passagen fortfarande “lever”.
Uppenbart är att sajter som ger något till besökaren är viktiga: att det finns något som ger mervärde – som är utöver den information man kanske först söker. Varumärkesmässigt är [XX].se en självklarhet och blir lika viktiga som dess modermärke.
Frågan är om den vanliga regeln om att en tillfällig icke-tillgänglighet gäller i de här fallen? Jag tror att det är så pass starka varumärken att det inte ska göra något om en av de här sajterna skulle gå ner tillfälligtvis.
Om man ser på Aftonbladet.se är det knappast någon avancerad sajt, det är nästintill en forntida tjänst som är störst i Sverige men de var tidiga och har skapat en gränssnittsvana hos sina besökare. Alltså bör man satsa på innehåll och att inte skapa ett alltför knepigt användargränssnitt.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *