Designa medicinen

«”How does a doctor know a drug is working?” Rombotis said. “Biomarkers will become a very useful tool for early confirmation that what a drug is supposed to be doing actually happens.”»

Wired kör en intressant artikel om ‘designer drugs’: medicin som är genetiskt utprovad utifrån patientens genetiska sammansättning. Det är lite att gå tillbaka till den gamla tidens apotek, där medicinen blandades och trillades efterhand recepten kom in.

En intressant sak är hur det kommer att påverka medicintillverkarna och då också dem som skapar säljet för mediciner? Om det snarare kommer att vara olika medicinkomponenter som sätts ihop efter att patientens genetiska kod granskats blir själva medicinens varumärke ointressant, och frågan är vad som händer med tillverkarnas varumärken. Antingen stärks de genom att man kan välja mellan olika beståndsdelar eller så försvinner de mer eller mindre (åtminstone vad gäller consumermarketing).

Men om tanken som förs fram i artikeln: att en patient testar sig själv och kan själv avgöra sin diagnos och medicinering, blir det som blir verklighet kan B2C i medicinområdet bli stort. Mycket stort. Då kommer det finnas oerhörda mängder olika möjliga mediciner som kombinerat ger den perfekta designen för just den personens sjukdomsbild.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *