Telemarketing har sig själva att skylla – och politikerna

1,3 miljoner svenskar har anmält sig till NIX-registret vilket innebär att telemarknadsföringen måste förändra sig. Bland annat satsar fler företag på att ringa sina befintliga kunder. Och enligt Swedma och DM-nämndens Axel Tandberg så fungerar branschens självsanering rätt bra. Ett problem visar Sveriges Callcenterförenings Johan Tengelin på: att politikerna är snabba att stoppa kommersiella spelares möjligheter men politisk reklam inte omfattas av NIX.

Politikerna begränsar den kommersiella yttrandefriheten men sin egen begränsar man inte.

(DN – Ekonomi)

Jag har förut sagt det och jag säger det igen: till stor del får telemarketingbranschen skylla sig själva. Istället för att verkligen använda den potential som telefonen är, har branschen valt att satsa på kvantitet och därmed fått konsumenterna emot sig. Hade man varit smart hade man sett till att telemarketing byggt upp en metodik som byggde på respekt för konsumenten. Så tyvärr, branschen förstörde för sig själva genom att sätta “vem som helst” vid telefonerna för att köra “hard sell”.
Däremot är den sista delen mycket intressant – och intrikat: att politikerna anser att sin egen marknadsföring är “samhällsinformation” och därmed inte går under NIX-reglerna. Problemet i detta är att politikens marknadsföring lånar mer och mer av den ordinära kommersiella marknadsföringen, vilket gör att man skapat ett dubbelmoralistiskt system.

Related Posts

One thought on “Telemarketing har sig själva att skylla – och politikerna

  1. Elias på Bisfront

    Det är sant som skrivs att branschen nog förtjänar sitt smutsiga rykte. Vi som seriös aktör får ofta börja samtal med att förklara att vi inte är som alla andra telemarketingföretag. Då vi har företag som vår kundbas kanske kommentaren inte är på helt rätt plats, men våra kunder kommer tillbaka till oss, och det är väl om något ett kvitto på att vi ser telefonen som ett redskap för att skapa långsiktiga relationer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *