Absolut Prostitution

ab153.jpgAbsoluts reklam har återgått till att uppröra och provocera. Nu är det reklam i Tyskland som får en del att sätta i halsen då “Absolut Herbertstrasse” anspelar på den lagliga tyska prostitutionen.. V&S blir förstås lite svettiga och antagligen får TBWA i Tyskland försöka att lugna bolaget. (DN)

Själv tycker jag att det hela är ett väl genomfört arbete. Och går vidare på den trend att skapa kontextuell utomhusreklam. Det man kan ifrågasätta är det visa att koppla ihop sprit och prostitution – å andra sidan är sprit och sex knappast något som är vitt skilt i konsumentens medvetande.
Diskursen är intressant då journalisten också ifrågasätter om ett “statligt bolag” ska göra sån här reklam. Reklamen görs i Tyskland, den går i Tyskland. Mig veterligen är inte V&S ett tyskt statligt bolag utan för de tyska konsumenterna ett företag som kränger sprit.

Det är ingen stake i V&S: i ett pressmeddelande meddelas att annonsen inte kommer att mer användas i marknadsföring om Absolut Vodka: (V&S Group)

Självklart har diverse rättrogna bloggare upprörts av Absolut-reklamen. Med andra ord är det bra reklam. Läs Gubbslemsreklam som verkligen visar att det här med balans inte ligger för diverse pk-terrorister…

I Resumé finns en lite längre intervju med den pressansvariga för Absolut Vodka och det hela visar än mer att svenskar fortfarande anser sig vara moraliskt mycket mer högstående än andra:

Tyskarna gillade idén som gick ut på att knyta an till gatans historia. Herbertstrasse hade tidigare samma rykte som Reperbahn men har enligt Marika Hjelm Siegwald i dag fått en rejäl upplyftning, något som inte är känt i Sverige.

Och det hela är som sagt en typisk svensk, och helt nationell uppbragthet. I Tyskland är det ingen som brytt sig nämnvärt.

Så det var inte helt lyckat att koppla ihop sprit och prostitution?
– Nej, precis. Vi har rutiner som brustit men det handlar också om kulturella skillnader som visats i det här.

Hur lät samtalet till Tyskland?
– Vi förklarade hur det låg till och vilken reaktion vi fått i Sverige och de respekterade detta. Men de står fortfarande för vad de har gjort och tycker att det är en bra annons, det får man säga.

(Resumé)

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *