Ebay mest inflytelserik

The Observer har listat Internets mest inflytelserika sajter som en hommage till nätets femtonårsdag ((Rätt ska väl vara rätt och det är själva webben som på nåt sätt har varit officiell i femton år även om den funnits mycket mycket längre.)). En spännande lista och ibland relativt oväntad. Att amatörerna lever högt på e-handel är onekligen spännande och en överhängande majoritet av listan består av sajter som bygger på delaktighet och kreativitet hos besökarna. Den sociala webben är det som Observer ser som viktigast. Listan ser ut så här:

1. Ebay.com
2. Wikipedia.com
3. Napster.com
4. Youtube.com
5. Blogger.com
6. Friendsreunited.com
7. Drudgereport.com
8. Myspace.com
9. Amazon.com
10. Slashdot.org
11. Salon.com
12. Craigslist.org
13. Google.com
14. Yahoo.com
15. Easyjet.com

(Supermarket / Market)

En svensk motsvarighet skulle sannolikt innehålla sajter som Lunarstorm, Tradera, Hemnet och Aftonbladet.se men också blogg.se, Spraydate och liknande sajter som handlar om att användaren är aktiv. Som marknadsförare borde det verkligen sätta griller i huvudet – om webben styrs av deltagandet borde marknaden ännu mer satsa på format som skapar en känsla och en relation som innehåller ett stort mått av ömsesidighet.

Min bloggranne Beta Alfa har skrivit mycket och vist om den sociala webben (tyvärr har han inte kategoriserat sina postningar utifrån detta ämne).

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *