OT: Adler – den siste riktige krigskorren

Martin Adler blev för några dagar sedan kallblodigt skjuten nere i Somalia under en av alla sina reportageresor. Han var fotografen som vågade gå nära och levde enligt [[Robert Capa]]s maxim: “If your pictures aren’t good enough, you’re not close enough.”. De bilder han efterlämnar är en del av svensk fotohistoria. Läs Heimerssons krönika om honom: Aftonbladet: Platserna som andra glömde. Andra som skrivit om Adler hittar du på knuff.se.

Det är onekligen intressant att svenska Reportrar utan gränser inte uppmärksammat Adlers död. Den internationella delen har däremot skrivit om det:

Somali journalists told Reporters Without Borders they thought the killing was designed to send a message to the Islamic court militias that recently took control of Mogadishu after ousting the warlords that had carved up the city.

Enligt RSF dödades 68 journalister i jobbet 2005 och i år har 26 journalister redan dött i tjänsten.

Både SvDs Martin Jönsson och Paul Mason på BBCs blogg Idle Scrawl har skrivit om Adler.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *