Livsstil och alkohol

Bryggeribranschen skakas av stora konsumtionsförändringar. Bland annat visar det sig att baby boomers förändrat sitt drickande till fördel för sprit och vin och nackdel för öl. Yngre generationer väljer drinkar och alko-läsk. Ölkonsumtionen sjunker och det innebär att bryggerierna måste förändra och utveckla sina produkter.

En annan faktor som visat sig är den förändrade ekonomiska situationen i USA, där ölen kommit att bli en lyx snarare än något som är vardag – något som innebär att importerad premiumöl säljs istället för den “vanliga”.

Kampanjerna har förändrats och det handlar mycket om att positionera sig gentemot konkurrenter och gentemot andra drycker. Det innebär att varumärken även inom ölsegmentet skaffar sig speciella positioner och jobbar hårdare med att koppla öldrickande till livsstil. (Concord Monitor Online tipstack till Caff)

Att alkohol knappast är befriat från livsstilsmarknadsföring är knappast nytt. Exempelvis har det lilla företaget Blackwood Destillers på Shetlandsöarna valt att skapa ett Blackwood Innovation Index för att besluta vilka marknader man ska satsa på. Caroline Whitfield, förut finansanalytiker numera whiskytillverkare förklarar:

“Som företag är vi inte i första hand i spritbranschen utan i innovationsbranschen, som jag ser det. Och med nya produkter inom vårt område så är det bland människor som är tilltalade av förändring vi hittar våra kunder. Blackwood Innovation Index bedömer faktorer som Ipod-penetrationen, användandet av mobilt internet, förekomsten av trendiga krogar och städer med en spännande musik- och kulturscen.”

(Realtid.se)

Självklart är reklamkontrollörerna på tå. Hos Brand day finns två artiklar om spritbranschens försök att skapa en egen Code of conduct: Booze Industry’s Self Regulating Ad Model Shows Promise. Booze Ads Proliferating on TV. Not Such a Bad Thing.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *