Sverige bra varumärke

Sverige hamnar på en hedrande femte plats när Anholt-GMI släpper sitt Nation Brand Index. Australien, Kanada, Schweiz och Storbrittanien är de enda som slår oss.

Undersökningen bygger på intervjuer med 10 000 personer i tio länder som fått sätta betyg på sex områden: turism, export, politik, investeringsklimat och invandring, kulturliv och ”människor” (humankapital).

“Det förvånade många svenskar att landet internationellt uppfattades som en sorts Utopia. De frågade mig hur Sverige, med rasmotsättningar och välfärdkris och där ministrar kan mördas mitt på dagen kunde anses ha ett starkt varumärke.”

Enligt Aholt verkar svensken lida av “Groucho Marx-komplexet” (“jag vill inte vara med i en klubb som vill ha mig som medlem”). Rapporten påpekar också att ett nation brand uppnår en viss styrka och därmed kommer alla dåliga nyheter att ses som ett undantag – men precis som vilket annat varumärke så finns faran att styrkan urholkas av för många dåliga nyheter. (SvD)

Det är intressanta siffror i ljuset av tidningens Att:entions tema och Sveriges nation brand. Jag återkommer med en närläsning av de olika inläggen.

Hela undersökningen kan du hitta här (du behöver registrera dig). Tack till Promemorian för tipset.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *