Konsten slängs ut från galleria

Efter att visat filminstallationen “En köpfri dag” av Lena Gustavsson blir Konstcentrum Öst utslängda från de lånade lokalerna i Kista Galleria. Gallerians marknadschef Rittva Östberg menar att konstverket går emot Gallerians affärsidé:

“…våra hyresgäster ska få en mycket bra försäljning och det gäller för våran del att dom ska ha det varje dag under året. Vi måste ha kommers varenda eviga dag.. Våra hyresgäster ska tjäna pengar med sin verksamhet, det är därför dom finns här.”

Filmen som upprör marknadschefen är på fyra kvinnor som strosar i gallerian med tomma kundvagnar. Texten till verket är: “Att långsamt strosa runt med tomma kundvagnar i en galleria kanske låter fånigt. Men en påtaglig frid och ro fyllde oss. Vi behöver inte handla någonting.”

Lars Arrhenius är konstnär och har också ställt ut sin konst i Kista Galleria menar att det hela är en skandal:

“…dom här krafterna är väldigt starka, dom har väldigt mycket att säga till om och att dom kan censurera. Vad är det för konstnärer dom har tänkt sig visa i Kista Galleria? Det är vad jag undrar. Och nu så sparkar dom ut Konstcentrum Öst och vi är ju inte ens medlemmar i där. Det är ju det som gör att det här får proportioner som är helt bisarra.”

Marknadschef Rittva Östberg kontrar med att påpeka att konst inte är något speciellt:

“Man får inga liksom speciella friheter bara för att man är konstnär, är man i ett köpcentrum måste man följa precis dom regler som köpcentrumet har.”

(SR – Kulturnytt via andreasson.org). Se också bilder från verket på svenska Buy Nothing Day.

Related Posts

One thought on “Konsten slängs ut från galleria

  1. Dab

    Mina polare tycker jag är knäpp som vägrar att handla i köpcentrum. Men ajg tänker att Kista Galleria har ju all rätt i världen att inte bara kasta ut konstnärer, och demonstrationer eller “torgmöten” eller avd som helt som de inte gillar, eftersom de äger gallerian och det är privat mark.

    Tacka sjutton att handla i butiker som ligger på en gata, eller framför ett torg. Då är promenadstråket inte ägt av privata intressen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *