IKEA struntar i varumärkeslagen

Nyheten att IKEA väljer att fullständigt negligera klagomål från såväl PRV som personer som anser att företaget gjort intrång på deras (i det här fallet släktnamn) varumärke gör mig inte speciellt förvånad. Men jag blir förbannad eftersom IKEA själva inte är sena att jaga efter personer som använder deras namn eller logotyp utan tillstånd. Själv har jag blivit uppringd av IKEAs PR-avdelning och fått en COD på mig efter en artikel på min förra byrås hemsida om co-branding, där jag illustrerade enkelt med logotyper för Microsoft, HP och IKEA (eftersom det var dessa tre som co-brandade en kampanj för det nya kontoret). Helt klart är att företaget anser att de är så stora att de kan köra över vem som helst och sno deras namn utan att fråga, eftersom det är skillnad på de ekonomiska ‘musklerna’-

Related Posts

6 thoughts on “IKEA struntar i varumärkeslagen

 1. Håkan

  Ja, varför håller de sig inte till ortsnamn och förnamn. Ska det vara så svårt? Själv växte jag upp i Åmål, men det namnet vill dom inte använda av någon anledning…

 2. Dab

  Fattar Ikeas logik i och för sig, jag trodde också att Svansbo var ett ortsnamn – visste inte att man skall ha eget postnummer för att räknas som ort [som PRV hävdar i artikeln]. (Det där bli konstigt om du tänker att alla olika postnummer i stockholm är olika “ortsnamn”, bara östermalm har ju fem olika, vad blir det för ortsnamn? Östermalmstorg och Karlaplan?)

 3. Dab

  …. oj där kpade jag för fort. Det dumma är ju att Ikea tydligen har jurister som svarar men ingen av dem var smarta nog att kolla upp PRVs “ortsnamn = eget postnummer” regel. Ha!

 4. Dab

  Värt var väl ändå faktarutan: Familjen Rosenvik fick till exempel en Ikea-möbel uppkallad efter sig och tvingades efter en tvist betala 20.000 kronor till möbeljätten. – eh? Va? Den historien vill jag höra med om.

 5. N/.

  En annan intressant vinkel är vem som äger rätten till ett namn om både en ort och en släkt heter samma sak…

 6. Annica Tiger

  “en obehörig inte får använda ett egenartat efternamn som företagsnamn”

  men som namn på en produkt verkar det svårare att stoppa?

  Inte för att jag tycker IKEA har agerat speciellt smart i denna fråga.

  Annica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *