Logotypen i musiken

Under (den fantastiska) konserten med Iron Maiden insåg jag att det här med varumärken kan vara lite hit och dit när det kommer till klassiker som Nicko McBrain och trumvarumärken. Ofta är logotyper skyddade som kronjuveler men Nicko och Iron Maiden har fått både göra om både Paiste (cymbaler) och Premier (trummor) med det typiska Iron Maiden-typsnittet.

Det intressanta är att Iron Maidens speciella typsnitt är ett minst lika starkt varumärke. Ingen skulle kunna tänka sig att använda deras typsnitt i något annat sammanhang. Just hårdrocken under sjuttio- och åttiotalet har starka logotyper som bygger på typsnitt. Kiss, Judas Priest, Iron Maiden såväl som Europe och Ozzy.

Related Posts

2 thoughts on “Logotypen i musiken

  1. dabitch

    var det inte så att just “Kiss” loggan tecknades av någon av medlemmarna… Typ med bläck på ett block (sådär som alla sjuttisungdomar höll på)… Så att det första albumet som kom ut använde hans teckning, och man kan se det eftersom ett av “S”:en är lite krokigt? Eller blandar jag ihop med nåt annat band nu?

  2. N/.

    De flesta av hårdrockens logotyper är nog tillkomna på det sättet. Kiss fick ju spö för att S-en hade likheter med Hitlers SS-styrkors.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *