Drömdoftande Diesel

the best adventures are inside your head.

Diesel släpper sin nya kampanj, Daydreaming, och det är KesselsKramer som kreerat den. Kampanjen bygger på ett antal korta filmer där surrealistiska situationer skapas i dagdrömmarna; skällande mormödrar, antik porr. Liksom att man gjort motsvarande trettio stycken printannonser.
Det är animatörer och filmskapare från sjutton länder som bidragit och filmerna finns tillgängliga via kampanjsajten men också på en DVD som kommer att finnas i affärer som säljer Diesel. (Revolution Mag tips från Cup of Java)

På följande sidor finns mina snabba reflektioner över filmerna:


Film.1

Kill Bill in gamers dream. En oerhört film noir-känsla skapad av Da Joint. Motorcyklar, björnar, samurajsvärd och en ‘asian heroine’ i huvudrollen. Kläderna? Tja, det var nog bara i början.

Film.2

Ni vet Gevaliareklamen när tjejen i badkaret åker genom golvet, ner till killen nedanför och sen fortsätter en sväng till. Honest Collective har gjort den reklamen igen, bara skruvat den lite mer. Roligt jodå. Nyskapande nej. Surrealistiskt bara om man funderar över realism.

Film.3

“My Sky Is Erotic”. Sjuttiotals-flum-LSD-mumbojumbo med ett ljudspår som inte passar för kontorslandskap. Grafiskt lite kul men, nej: det där behöver jag inte se igen. Den kommer inte sändas i USA, eller då blir R-rated: tuttvarning.

Film.4

Antik symaskin. Syr en klänning (det är säkert något speciellt med tyget men jag kan inte urskilja det). Superthugz creddas för musiken men tanken för snarare till Stomp. Snyggt. Trist.

Film.5

Han Hoogerbrugge har gjort en lattjo animation med helt galen musikslinga. Banjo och slap-bass. Udda och skönt. Klar nedladdningsfavorit.

Film.6

Jaron Albertine/Soft Citizen har gjort “My Dark Horse Is Horny”. Mest skum film. Någon sorts märklig erotisk dröm med en snubbe med tangorabatt, ormtunga och damstrumpbyxor. Det enda roliga i filmen är båten…

Film.7

Thomas Hilland, norrman med bas på Mother London har gjort en snygg film. Överraskande på flera sätt. Mer säger jag inte. Det här gillar jag!

Film.8

Wow! Pes har gjort något av det läckraste jag sett på länge. Det är obeskrivbart. Julgranskulor och presentrosetter, clowner och tändstickor. B52-bombning och Dresden goes down the drain. *står upp och applåderar*

Film.9

Pink Floyd. Det är min direkta referens. Dels att det handlar om flygande grisar men också känslan i animationen. Pink Floyd. Jodå. Vackert slut om inte annat, kul val av teknik.

Film.10

Peepshows ruffiga stil och kollage-hackiga stil är vacker. Varenda möjligt objekt, ritat eller verkligt eller animerat, skapar en skön känsla i filmen.

Film.11

Oj. En mörk film men utan noir. Mättad av religiösa symboler och det är inte svårt att se bakgrunder i Gint Apsits (han heter faktiskt så…) egna erfarenheter. Den berör mig på ett sätt ingen annan film har gjort. Ruskig, välgjord och bränner sig fast.

Film.12

Kunde varit gjord av byrån Mad dogs and Englishmen. En animerad sak, påminner en hel del om videon till Smashing Pumpkins “Tonite tonite”. Samma teknik. Trist även om den tar sig i slutet och faktiskt är en av de få hittills som integrerar “daydreamer”-bilden i själva videon. Plus att den rockande vargen (?) är rätt cool.

Film.13

Dual-screen (’24’), övervaknings/spionkamera. Tom Barman, en av medlemmarna i bandet Deus, har gjort en märklig film. Sevärd eftersom den så totalt skiljer sig från övriga.

Film.14

Typografisk porr. Läcker idé där 3D-känslan slår igenom trots att animationen inte är renderad, kul idé att låta “staden” vara vatten med maskindelfiner, valar och sjöhästar. Och läckert är den indirekta kopplingen till daydreamer-bilden.

Film.15

Subservientchicken becomes graffittidog? Holländska Our Machine börjar lätt och gör en märklig helomvändning på slutet när de graffitti-målade bokstäverna börjar jaga målaren.

pheew. Halvtid. Kaffe.

Film.16

Now time for the big brass. Johnan Kramer, en av skaparna av byrån KesselsKramer och en film som känns “sista avsnittet av Twin Peaks”. Morötter och en nästan febrig mardröm som är så snyggt gjord att, tja, den här är oerhört läcker.

Film.17

Trist utan några surpriser alls. Snubben läser 2001-A Space Odyssey och drömmer sedan att han är tyngdlös. Jahapp. Nästa!

Film.18

Med utgångspunkt och slut i daydreamerbilden gör det spanska kollektivet Phila en film som är vacker i sin skrämmande känsla av kinesiska dödsmasker, utfrätt vitbalans och symboler kommande ur en stadskarta i fraktaler.

Film.19

Blair Witch. Direkt koppling i stil och känsla. Fjärilar och renar (!), dockan från Stephen Kings roman och tja. Det är välgjort, ljudspåret är kanske det allra tuffaste.

Film.20

Hello, vilket hår! Och jag gillar det här: det är inte nyskapande med high-speed cam som sedan klipps till en spastisk upplevelse. Men det är coolt. Och att faktiskt våga göra inte bara en utan två loopomgångar av samma delar. Martine Stig och Vivianne Sassen gör det rätt.

Film.21

“They are all chasing me” är en dataspelsanimerad film där 3D-renderingen ska vara lite -97. “Du ska icke stjäla… för då äter den stora onda strumpdockedjävulen upp dig”: det är konceptet. Lång film också. Nä.

Film.22

NE-O:s bidrag är märkligt. Det hänger inte riktigt ihop. Skuggspel som förändrar bilden och sedan plötsligt nåt freudianskt “vi-går-genom-runda-former” för att avsluta på samma gata. Sen tar någon av sig solglasögonen… Jag fattar nada, men så är jag ju copywriter också…

Film.23

Mmm… Bill Morrisson är en kortfilmsmakare av rang och här gör han en vacker, minimalistisk film med static cam. Löv virvlar och ben går förbi. Stilla känsla men också en sorts krypande oro. Kulturell bias: jag trodde det var en svensk flagga som kom in i bild på slutet…

Film.24

*s*Ärligt talat. Jag såg inte ett skit i mitt av solen upplysta rum. Jag får återkomma när det gäller Averys film.

Film.25

Vart har jag sett den här förut? Nåväl. Grafiska element och lite tyngdlöshet. En flock med “Hitta Nemo”-fiskar, färglagda måsar. Inte så mycket mer. Knappast något att skriva mer om. Så det gör jag inte.

Film.26

Liquid. Känslan av de mjuka former, lila och rosa kulörer som följer musikens floating. Och så byts det till hård rytm, jazzfusion och svartvitt. Och där, där finns ett hack som irriterade mig. En miss som gör att filmen känns ofärdig och skissartad. Tråkigt för anslaget var positivt.

Film.27

Lyckost som får sova till tio i åtta. Den här filmen är min favorit. Lite ruff, posterized och med ett anslag av drömmen “jag har inga byxor på mig”, samtidigt som textsnuttarna visar på drömmarnas märkliga sätt att väva samman surrealism och vardag. Det här är bra. Det här tycker jag är jättebra!

Film.28

Bildsampling är vad Lorem & Ipsum (sic!) sysslar med. Isländare med en historia om Hans som har en hand istället för huvud. Bildsampling my ass. Snarare två armar som gör en sorts pseudo-teckenspråklig tolkning av hela historien. Det är fan vackert. Och konstigt.

Film.29

Ah! Mer pixlar åt folket. Delaware (som trots namnet kommer från Japan – eller kanske just därför) har gjort en kort film som snarare är ett rörligt konstverk, en tavla med rörliga pixlar. Och musiken är fett bra. Den skulle jag vilja ha för sig själv.

Film.30

Ojoj. Här har man suttit och tittat på 28 filmer så kommer en fantastisk på slutet. Här kan man snacka hår i munnen, eller hur tungan känns dagen efter. Det är oerhört vackert gjort. Skriften som skriver sig själv och varulvs(?)handen som blir mänsklig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *