Google bomb och att vara rädd om kanalerna

Jag fick lite spö då jag reagerade mot en tävling ett experiment på Sofias blogg som, tekniskt sett, skulle inneburit link-juice. Säkert inte hennes intention men om de “goda” bloggarna väljer att manipulera resultaten så finns det ingen som helst grund för att kritisera de som gör det medvetet.

Det är en metod som knappast är ny men som fulländats av diverse modebloggar och liknande. Det bygger på återlänkning för att vinna något – och på så sätt ökar antalet inlänkar för en viss blogg – något som är hårdvaluta när det kommer till SEO.

Bland annat skrev signaturen WB

Wellwell… uppenbarligen är det så att “blogosfären” tenderar att ha sin lilla [?] klick med riktiga urkukade pretton… WTF – det är ju bara klotterplank på weben…

Så kan man ju se det. Om man inte ser bloggar och sociala medier som en faktisk möjlighet för företag och andra att bygga varumärken, kommunicera och vara grunden för den nödvändiga konversation som sker. Att kunna lita på topplistor och Googles algoritm är grunden för att då också kunna mäta effekten av arbetet med sociala medier. Att tycka att det hela är pretentiöst och inte intressant må vara hänt men det handlar om att jag faktiskt vill vara rädd om de kanaler vi fått att använda.

Om vi väljer att låta det bara vara vilda västern så kommer sociala medierna vara lika illa ute som telemarketing. Och alla negativa röster får vatten på sin kvarn.

Är det vad vi vill?

Related Posts

One thought on “Google bomb och att vara rädd om kanalerna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *