Vad använder vi pengarna till?

En kvarts miljon är den genomsnittliga summa som svenskarnas totala utgifter kommer upp till år 2004.

Det är såklart siffernissarna på SCB som undersökt svenskarnas utgifter och det visar sig att vi betalar mest för boendet – drygt en fjärdedel av våra surt förvärvade och hårt skattade pengar går till att betala för boendet även om det är stor skillnad mellan ensamstående (33,5 % av totalbeloppet) och sammanboende (23,4 %).

Tvåa i utgiftsligan ligger fritid/kultur tätt följt av dagligvaror (livsmedel). Här ligger de båda grupperna ungefär lika.

Kvinnor i åldrarna 30-49 år lägger mer pengar på kläder, skor, personlig hygien och hushållstjänster medan män i samma ålder lägger pengarna på restaurangbesök och alkohol.

En intressant aspekt är att utomnordiskt födda hushåll spenderar minst på alkohol (antagligen på grund av att många är muslimer), fritidsbostad och transporter. (DN)

Related Posts

8 thoughts on “Vad använder vi pengarna till?

 1. Anders

  Intressant sammanställning! Men skall man vara noga är skatterna vår överlägset största utgift. Och vart tar de vägen?

 2. Mattias Sundberg

  En kvarts miljon? Det måste vara nått fel på siffrorna nånstans…. 250.000 pengar är en smärre förmögenhet (det är iaf mer än min bruttoinkonst) för en vanlig familj och en spottstyver för landet i helhet…

  Antingen är jag för full eller så är just den summan utan sammanhang…

 3. N|.

  RE: Magnus
  Nej, det är inget fel. Det är ett medeltal: dvs. många använder mindre, många använder mer – men räknar man ihop allt och dividerar med antal hushåll så får man fram siffran. Själv tycker jag inte att det är en konstig siffra. Utgifter räknas här som allt som inte sparas.

 4. N|.

  RE: Anders aka Dibbuk
  Jag tycker du jämför äpplen och päron. Skatt är per definition ingen utgift eftersom du inte väljer att betala si eller så mycket i skatt. Det är en kvarts mille skattade pengar det handlar om. Vi kan diskutera mycket om skatter men i det här fallet är det faktiskt helt ointressant, åtminstone för Researcher.se.

 5. Åsa

  Även om jag kan tänka mig att statistiken stämmer, så tycker jag också det låter som en hög siffra. T ex skulle en person med en lön på 25.000 som får ut runt 17.000 kronor i månaden och använde allt till utgifter ändå sakna 50.000 för att komma upp i en kvarts miljon och vi har ändå en hel del en-manshushåll också, där det både finns de som inte har pengar till något alls och de som har mycket kvar.

  Det är en stor summa pengar. Det jag tycker är rätt tråkigt är att bostaden, som är den vi själva har svårast att påverka kostnaden för tar så stor del av inkomsten för många.

 6. Åsa

  Skattetabell 33 år 2004 för 25.000 ger 8.226 i skatt. Det blir 16.774 kronor i månaden. 33 är ingen lågskattekommun, så min snabbgissning var väl inte så dålig??

 7. N|.

  I won’t fight it. Jag är dyskalkyliker och får mest ångest av att räkna saker…

  Undrar vem som snor mina pengar …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *