Journalist dömd för att vägrat avslöja källa

I Sverige är det än så länge, genom lagar om tryckfrihet och åsiktsfrihet, säkert att läcka information till journalister. Men frågan är hur lång tid den friheten har kvar även i Sverige?

I USA har Jim Taricani, en välrenommerad grävande journalist, blivit dömd till fängelse för att han vägrat att uppge sin källa i samband med en uppmärksammad film från FBIs beviskedja i “Operation Plunderdome” där högt uppsatta statstjänstemän blivit fast för grova bedrägerier.

Lucy Daglish, på Reporter’s Committee for Freedom of the Press, menar att det speciella (och skrämmande) med Taricanis fall är att han inte hotas av fängelse för att få honom att avslöja källan utan som straff för att hans vägran att avslöja den. (The New York Times)

Related Posts

One thought on “Journalist dömd för att vägrat avslöja källa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *